Oglasi

Nabavka oružja je nacionalna odluka svake članice NATO-a

Alijansa pruža podršku Turskoj u protivzračnoj odbrani, Jens Stoltenberg očekuje da se riješi problem S-400 između Ankare i Washingtona.
Jens Stoltenberg je naglasio kako kupovina oružja može uzrokovati probleme među saveznicimaEPA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak, u vezi s odlukom Turske da kupi ruski protivzračni odbrambeni sistem S-400, izjavio kako odluke o nabavci oružja predstavljaju nacionalne odluke svake članice NATO-a.

U Washingtonu je počeo sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, koji je organiziran povodom 70. godišnjice osnivanja Saveza, prenosi Anadolija.

Na početku sastanka obratio se generalni sekretar, koji se dotakao odluke Turske o kupovini ruskog protivzračnog sistema S-400.

"Odluke o nabavci naoružanja predstavljaju nacionalne odluke svake zemlje članice NATO-a", kazao je Stoltenber.

NATO je važan mehanizam

Naglasio je kako kupovina oružja može uzrokovati probleme među saveznicima.

"NATO pruža saveznicima mogućnost rješavanja takvih problema. S-400 nije tema današnjeg sastanka, ali očekujem da se to pitanje razmotri u pratećim aktivnostima ovog sastanka, jer NATO je platforma za raspravu o takvim pitanjima."

Podsjetio je kako NATO pruža podršku Turskoj u oblasti protivzračne odbrane te podvukao kako očekuje da se riješi problem S-400 između Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.