Na Ustavni sud zbog cijene struje

Helsinški komitet je otkrio da je poskupljenje struje od 10 posto, koje je Makedoniju zadesilo u augustu, urađeno bez poštivanja zakona.

Regulatori šute, a ako ne povuku odluku iz Helsinškog komiteta su najavili da će cijeli slučaj poslati na Ustavni sud, kaže reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Za jednu godinu dana cijena struje u Makedoniji porasla je za 17 posto. Makedonski građani dva mjeseca plaćaju 10 posto skuplju struju.

Regulatorna komisija za energetiku pravno je ovu odluku precizirala sa petnaest odredbi. Helsinški komitet je, međutim, analizom dokumenata utvrdio da je jedanaest od ukupno petnaest propisa pogrešno ili neprecizno.

Egzistencijalno pitanje

„Pravilnike koje su donijeli, a koji su izrađeni na osnovu neodgovarajućih zakonskih odreba su za građane egzistencijalno pitanje, jer udaraju po njihovom džepu“, kaže predsjednica Helsinškog komiteta Makedonije, Uranija Pirovska.

Regulatori zasad šute. Helsinški komitet je najavio da će sačekati još desetak dana i, ako ne bude reakcije, podnijet će apelaciju Ustavnom sudu.

Regulatorna komisija za energetiku je na udaru građana, koji svakog utorka od poskupljenja protestuju ispred njihovog sjedišta.

„Regulatori treba da nam objasne metode prema kojima su došli do novih cijena. Tražimo da vrate cijenu struje iz 2008. Od tada do danas cijena struje je porasla za 75 procenata“, kaže Đelal Hođić iz građanske inicijative „AMAN“.

Makedonska platforma protiv siromaštva kaže da će najugoroženiji građani ove zime teško platiti račune za energente. Vlast primaocima socijalne pomoći daje 12 eura mjesečno za struju.

Vrijeme akcije

„Ali da li je to dovoljno, pitam se? Koliko struje možete potrošiti za 12 eura? To je dovoljno za jednu nedjelju u mjesecu. Šta je sa ostalim dijelom računa?“, pita se Mila Carovska iz Platforme protiv siromaštva.

I dok broj socijalno ugroženih raste, povećava se i rupa u budžetu zbog usporene ekonomije. Planirani deficit se povećao od 2,5 na za 3,5 posto i iznosi blizu 277 miliona eura. Vlada najavljuje da će 2013. godinu početi sa još jednim kreditom.

„Radi se o iznosu od 200 do 250 miliona eura. Novac je namijenjen za infrastrukturne objekte, za plaćanje dugova i povećanje penzija“, rekao je ministar finansija Zoran Stavrevski.

Recesija u koju je ušla Makedonija natjerala je Vladu da počne vraćati dugove prema kompanijama po osnovu poreza, da bi poboljšala njihovu likvidnost.

Premijer Gruevski se nada kako će to pomoći da zemlja završi godinu barem sa rastom od 1 % umesto planiranih 4,5%.

„Ovo je vreme za akciju. Ali ne samo akciju za opstanak, nego i akciju za rast. Mnogo je teže probiti se na tržištu kad nema krize, nego u uslovima krize na tržištu i u Evropi i šire“, kaže premijer Gruevski.

Ali je baš visina cijene struje važna da bi makedonski proizvodi bili konkurentni na stranim tržištima – kažu ekonomisti.

Za jednu godinu cijena struje u Makedoniji se povećala za ukupno 17 procenata.

Izvor: Al Jazeera