Na tržištu dionica oformljena nova sila

Frankfurt, Burza, Frankfurtska burza
Nakon objave vijesti euro je pao na 1,1965 dolara, prije nego što se oporavio na 1,1992 dolara na burzi u Frankfurtu (EPA)

Londonska berza (LSE) i Deutsche Boerse dogovorili su uvjete udruživanja na ravnopravnim osnovama, kojim će nastati jedno od najvećih tržišta dionica u svijetu, objavile su te berze.

Prema uvjetima sporazuma, dioničari LSE-a bit će vlasnici 45,6 posto udjela u novoj kompaniji, dok će dioničari Deutsche Boersea u svom vlasništvu držati 54,4 posto.

Izvršni direktor LSE-a Xavier Rolet kazao je da će dvije kompanije stvoriti kombinaciju koja će definirati tu industriju.

Kompanije su objavile da bi povezivanjem trebale ostvariti godišnje uštede od 450 miliona eura, što odgovara približno petini operativnih troškova od ukupno 2,2 milijarde eura koliko su dvije kompanije zabilježile u prošloj godini.

U vlasništvu LSE-a već je Borsa Italiana u Milanu, podsjeća Reuters.

Sjedišta u Frankfurtu i Londonu

U saopćenju kompanija navodi se da će “kombinacija Londonske, Frankfurtske i Milanske berze stvoriti platformu za finansiranje i promoviranje privrednog rasta evropskih kompanija, a bit će atraktivna ponuda azijskim i američkim kompanijama koje traže pristup ulagačima i kapitalu”, javljaju agencije.

Novoformirana kompanija zadržat će sjedišta u Londonu i Frankfurtu, ali će novi holding UK TopCo imati sjedište u Londonu, objavile su uprave.

Nedavno je kompanija Intercontinental Exchange, u čijem je vlasništvu Njujorška berza, objavila da razmatra mogućnost prezentiranja ponude za preuzimanje LSE-a.

Izvor: Agencije