Na teritoriji Slobodne sirijske vojske

Rat u Siriji bukti više od godinu i po, a posljednjih dana međunarodna zajednica budno prati i događaje na sirijsko-turskoj granici i incidente koji su se zaredali nakon granatiranja turske teritorije.

S obje strane granice živi se u strahu.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić i snimatelj Nedim Begtašević ušli su u sirijski grad Tal Abyad, koji su prije 22 dana zauzeli pripadnici opozicione Slobodne sirijske vojske.

Vozeći se gradom, vojnici pjevaju pjesmu koja kaže “poginut ćemo za Siriju, nećemo napustiti domovinu, Bashara ćemo uništiti”.

Tal Abyad, mjesto sa četrdesetak hiljada stanovnika, nalazi se u blizini turskog grada Akcakalea, u kojem je prije tri dana, od granata koje su došle sa sirijske strane, poginulo pet, a ranjeno deset osoba.

Kako je izvijestio Rondić, posljedice rata vidljive su na svakom koraku u Tal Abyadu, a snage lojalne Basharu al-Assadu udaljene su nešto manje od 20 kilometara.

Granate i nestašice

Abu Meyda (24) iz Halepa učestvovao je u zauzimanju Tal Abyada kao pripadnik Slobodne sirijske vojske.

“U Siriji nije dobro, jer ovdje živi Assad. Zbog budućnosti naše djece nadamo se da ćemo u ovoj zemlji živjeti bez njega”, kaže Abu Meyda.

U Tal Abyadu se teško živi. Razrušena je infrastruktura, a stanovnici se suočavaju sa nestašicama osnovnih potrepština.

“Zima dolazi, neće biti ogrjeva. Narod je u katastrofalnom stanju. Nema hljeba, nema vode. Pijemo je iz okolnih rijeka”, kaže mještanin Abu Mahmud.

Prema njegovim riječima, snage lojalne Assadu konstatno granatiraju ovo područje i ruše domove, ne obraćajući pažnju da li su u pitanju muškarci, žene ili djeca.

Ekipa Al Jazeere posjetila je i nekadašnji zatvor, zloglasno mjesto gdje su ranije zatvarani neistomišljenici Assadovog režima.

Na kraju, pripadnici Slobodne sirijske vojske u Tal Abyadu kažu da su misli većine njih sa članovima njihovih porodica, rasutih širom Sirije.

Izvor: Al Jazeera