Na sudu zbog korupcije 1.300 rumunskih zvaničnika

Tri ministra, 17 poslanika, 16 sudija i 20 državnih zvaničnika kompanija su među optuženim za korupciju (EPA)

Skoro 1.300 zvaničnika završilo je prošle godine na sudu zbog korupcije u Rumuniji, a šteta se procjenjuje na 260 miliona eura, saopćila je glavna tužiteljica za borbu protiv korupcije Laura Codruta Kovesi.

Kovesi, koja je na čelu agencije za borbu protiv korupcije, rekla je da su tri ministra, 17 poslanika, 16 sudija i 20 državnih zvaničnika kompanija bili umiješani u slučajeve koji su se prošle godine našli na meti agencije.

Ona je kazala da su tužiocima potrebni predvidljivi zakoni kako bi mogli obavljati svoj posao, prenosi Tanjug.

Kontroverzni dekret

Prošlog mjeseca Vlada je izdala kontroverzan dekret kojim bi se dekriminalizirala zloupotreba službenog položaja, povodom čega su organizirani masovni protesti, pa je zbog toga premijer Rumunije Sorin Grindeanu ukinuo dekret.

Tužiteljica je rekla da se žele boriti protiv korupcije, ali da tu borbu mora pratiti stabilan pravni i institucionalni okvir, dodavši da je jedan od četiri tužioca agencije na suđenju zbog zloupotrebe službenog položaja.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis kazao je da je borba protiv korupcije neophodna ukoliko se stremi modernijoj državi.

On podržava tu borbu i rekao je da Rumunija nije samo primjer dobre prakse, već i izvor inspiracije za građane drugih zemalja da javno pokažu da odbijaju činove korupcije.

Izvor: Agencije