Na snazi nova pravila u europskom prometu

U Njemačkoj će uskoro ukinuti kaznene bodove, ali će biti obavezno nošenje fluorescentnih prsluka (EPA)

Vozači širom Europske unije bit će suočeni s novinama u Novoj godini u prometu – od uvođenja obaveznog korištenja svjetla na vozilima u Švicarskoj do naplate takse za ulazak u Berlin.

U Švicarskoj će vozači morati i tokom dana koristiti svjetla, pa će morati uključiti tzv. dnevno svjetlo, a ako to ne posjeduju na vozilu onda moraju koristiti “kratka svjetla”. Onaj tko ne bude poštovao ta pravila morat će računati na kaznu u visini tridesetak eura.

Uz to, upozoravaju auto-moto društva, u Švicarskoj stupaju na snagu i oštrija pravila vezana za vožnju i konzumaciju alkohola. Tako novaci u vožnji, oni koji posjeduju vozačke dozvole na probu, instruktori vožnje i profesionalni vozači neće smjeti prekoračiti granicu od 0,1 promila, dok općenito na snazi ostaje granica od 0,5 promila.

Kazne za prekoračenje granice alkohola u krvi iznose od 485 eura naviše. Za one koji pretjeraju s alkoholom moguće su i zatvorske kazne.

Poskupljuju slovenske vinjete

U Sloveniji poskupljuje korištenje autoceste od početka godine, pa će vozači za godišnju vinjetu morati platiti 110 eura, umjesto dosadašnjih 95 eura. Cijene za sedmodnevnu, odnosno mjesečnu vinjetu ostaju nepromijenjene – 15 i 30 eura.

Vozila čija visina prelazi 1,3 metra, mjereno od prednje osovine do gornjeg dijela haube, prelaze u višu “klasu” cjenika i po tome za “velike” automobile godišnja vinjeta košta 220 eura, mjesečna 80, a sedmodnevna 40 eura.

U Njemačkoj se od 1. svibnja za prometne prekršaje koji nemaju utjecaj na sigurnost prometa odustaje od upisa u središnji registar, odnosno neće biti više kaznenih bodova. Ipak, ti prekršaji će biti i dalje kažnjavani. Posljedica odustajanja od upisa bodova je povećanje kazni za određene prekršaje.

Od 1. srpnja u Njemačkoj će svi vozači u svojim vozilima morati imati fluorescentne prsluke, koje će, u slučaju nezgode ili kvara, prilikom izlaska iz vozila biti obvezni nositi.

Takse i u Italiji, Poljskoj, na Tajlandu

Sa Novom godinom će turisti koji budu posjetili Berlin morati platiti taksu, koja se naziva i porezom na krevet, pa će cijena ležaja u hotelu skočiti za pet posto. Taj porez će biti naplaćivan za privatna noćenja i to u hotelima, pansionima, ali i vikendicama te kampovima, dok će poslovni posjet Berlinu i dalje biti oslobođen poreza.

U talijanskom Južnom Tirolu se od 1. siječnja uvodi nova taksa koja se naplaćuje uz noćenja, u ovisnosti od smještaja u visini od 70 eurocenti do 1,30 eura.

U Poljskoj se proširuje mreža cesta na kojima će se naplaćivati korištenje, pa će biti naplaćivana cestarina na dionici autoceste A1 od Gdanjska do češke granice.

Onaj tko putuje daleko od Europe mora znati da Tajland uvodi porez na ulazak u zemlju za sve strane turiste, pa svima koji avionom ulaze u zemlju moraju jednokratno platiti 500 bahta (otprilike 12 eura), a tko kopnenim putem ulazi u zemlju plaća 30 bahti dnevno.

Izvor: Agencije