Na sjeveru Kosova uhapšene dvije osobe

Policija je potvrdila da su u akciji na sjeveru Kosova u srijedu ujutro uhapšene dvije osobe, od kojih je jedan policajac koji se dovodi u vezu s ubojstvom čelnika Inicijative Sloboda demokratija pravda – SDP Olivera Ivanovića, kao i još jedan osumnjičeni, kod koga je pronađeno oružje.

“Policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebni odjel, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca inicijala R. B., uključenog u nalog za pretragu”, navedeno je u policijskom priopćenju.

Navedeno je kako se traga za drugim osumnjičenim policajcem, javlja Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije.

Informaciju da je u toku potraga za trećom osobom potvrdio je glasnogovornik Policije Kosova Baki Kelani.

‘Policajac skrivao dokaze’

Agencija Tanjug navodi, pozivajući se na isto priopćenje, kako su “u operaciji pronađena i zaplenjena još dva komada oružja i municija”.

Isti izvor navodi kako je uhapšen policijski istražitelj Rade Basara, koji je vodio istragu o ubojstvu Olivera Ivanovića i za koga se sumnja da je skrivao dokaze.

Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, a kako se navodi, operacija se nastavlja u Leposaviću.

Prištinski Kosova Press javlja da su dvojica Srba uhapšeni po nalogu Specijalnog suda Kosova.

Đurić: Bili su naoružani do zuba

Hapšenja je potvrdio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Ðurić navodeći kako su „pripadnici ROSU želeli da uhapse Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu“.

Prema njegovim riječima, „više od 100 pripadnika specijalne jedinice ROSU, naoružanih do zuba, upalo jutros u 5.45 na sever Kosova i Metohije, u grad su ušli sa 25 vozila, a 40 vozila je bilo na ulazu u grad“.

„Glavna meta operacije bio je komandir operative Kosovske policijske službe (KPS), zadužen za sever, Željko Bojić kome su upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu“. 

Dodao je i kako je „uhapšen još jedan radnik KPS, regiona sever, Rade Basara koji je radio na značajnim slučajevima“.

Izvor: Al Jazeera i agencije