Na ratištima u Siriji i Iraku boravilo 1.000 osoba iz regije

Blizu 5.000 građana Evropske unije je otišlo da se bori u Siriji i Iraku, rekao je Goran Svilanović (Al Jazeera)

Druga regionalna konferencija o temi borbe protiv terorizma i sprečavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi, na kojoj se razgovara o jačanju saradnje i koordinacije programa i aktivnosti u borbi protiv terorizma i sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma u regiji, počela je u četvrtak na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic zvanično je otvorio konferenciju u ime domaćinate istakao veliku važnost konferencije s obzirom da su se na njoj okupili partneri sa tri različita nivoa – političkog, strateškog i operativnog, prenosi agencija Anadolija.

Rekao je da je sigurna i stabilna regija važan dio globalne sigurnosti i dodao da Slovenija mnogo ulaže u regionalnu saradnji i podršku pristupu zasnovanom na saradnji u borbi protiv terorizma, stranih boraca i svakog oblika nasilnog ekstremizma unutar Evropske unije, ali i regije.

‘Razumjeti da bi se pobijedilo’

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović je podsjetio na zaključke prve regionalne konferencije, održane u novembru 2016. godine u Tirani, Albanija, koji su se ticali gorućih pitanja kao što su rano rješavanje glavnih uzroka, uloga lokalnih zajednica i priprema konkretnih programa za deradikalizaciju i reintegraciju povratnika.

“Naš je rad daleko od završenog. Terorizam treba razumeti da bi se pobedilo, što uveliko prevazilazi vladine i institucionalne mreže i pretpostavlja bolje razumevanje određenih društvenih obrazaca. U tu svrhu je Savet za regionalnu saradnju naručio studiju u kojoj se navodi da je u periodu od 2012. do 2017. godine oko 1.000 pojedinaca sa zapadnog Balkana otputovalo u Siriju i Irak, njih oko 300 se vratilo, više od 200 je ubijeno, dok se oko 400 i dalje tamo nalazi, iako je tempo odlaska građana iz regiona usporio 2015. godine i skoro u potpunosti prestao do sredine 2016. godine. U isto vreme, oko 5.000 građana Evropske unije je otišlo da se bori u Siriji i Iraku”, rekao je Svilanović i zaključio da su ovi podaci doveli korak bliže da se osmisli šta treba uraditi, od škola do zatvora, kako bi se pobijedile nasilne ideologije koje dovode do užasa terorizma.

Predsjedavajući Cjelovitog upravljanja unutrašnjom sigurnosti Rajko Kuzmelj je ponovio ulogu inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma, koordiniranog na potrebama zasnovanog odgovora na radikalizaciju koja dovodi do ekstremizma i terorizma na zapadnom Balkanu, te objasnio da je na, osnovu rada ove inicijative, regija prepoznala i iskoristila nekoliko novih i korisnih sinergija za rješavanje nedostataka u saradnji na strateškom, političkom i operativnom nivou.

‘Spriječiti-uputiti-riješiti’

“Inicijativa zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma će nastaviti da utvrđuje potencijalne nove sinergije i da optimizira dodanu vrijednost investicija svih partnera kako bi se obezbedila održiva, efikasna i ekonomična rješenja za funkcionalan mehanizam zasnovan na principu ‘spriječiti-uputiti-riješiti’ u svakoj korisnici na zapadnom Balkanu”, rekao je Kuzmelj.

Konferencija jača uzajamno razumijevanje svih relevantnih aktera, a predviđeno je da za rezultat ima konkretne zaključke i preporuke o budućem smjeru zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, čime bi se saradnja usmjerila te na efikasan način angažirali ograničeni kadrovski i finansijski resursi regije, podsjeća agencija Anadolija.

Na konferenciji učestvuju predstavnici vlada, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje se bave ovom temom.

Izvor: Agencije