Na protestima u Beogradu povrijeđeno četvero novinara

U Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu održani su protesti više hiljada građana (EPA)

U protestima u srijedu navečer u centru Beograda policija je napala i povrijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji.

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale sa demonstracija, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

“Obe su se novinarke legitimisale policajcima, ali ih to nije interesovalo i nastavili su ih gurati i napadati”, navodi Nova.rs.

Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera, koji se također legitimirao, prenosi Hina.

Slično je prošao i izvještač agencije Beta, uprkos tome što je jasno pokazao novinarsku iskaznicu.

Protesti u više gradova

Tukli su ga palicama, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju, objavila je Beta.

U centru Beograda te u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu u srijedu navečer su održani protesti, na kojima je više hiljada građana iskazalo nezadovoljstvo, protiveći se najavi ponovnog uvođenja restriktivnih mjera za suzbijanje širenja zaraze korona virusom.

Policija je, nakon više od četiri sata uličnih sukoba promjenjivog intenziteta i siline, koristeći suzavac te jedinice za razbijanje demonstracija, uspjela rastjerati demonstrante u okolne ulice.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopćio je da je povrijeđeno najmanje 10 policajaca, dok su iz Hitne pomoći u četvrtak ujutro naveli da je povrijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata.

Izvor: Agencije