Na protestima u Beogradu povrijeđeno 36 policajaca i demonstranata

Tokom protesta i nereda ispred Skupštine Srbije u srijedu navečer povrijeđeno je 19 policajaca i 17 demonstranta, koje su zbrinule ekipe Hitne pomoći.

Njihove povrede nisu bile teže prirode, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

Hitna pomoć imala je protekle noći 112 intervencija, od kojih 30 na javnom mestu.

Gradske komunalne službe počele su oko 23:30 sati čistiti ulice i otklanjati posljedice sukoba demonstranata s policijom na prostoru ispred zgrade Skupštine Srbije.

Kordoni policije i dalje su bili postavljeni ka Takovskoj ulici i ka Bulevaru kralja Aleksandra.

Po Bulevaru su razbacani kontejneri, koje su demonstranti postavljali naspram kordona policije, a vide se i ostaci polomljenih žardinjera i kamenice.

Demonstranti su u srijedu navečer ponovo počeli izazivati nerede, nastojeći probiti ogradu oko zgrade Skupštine Srbije i ući u hol parlamenta, ali ih je policija odbila suzavcem.

 

 

Vučić: Upliv inostranog faktora

Kako je javio Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, koji je također bio na ulicama Beograda, policija je suzavcima razbijala veće grupe i na taj način pokušavala uspostaviti red.

Nekoliko hiljada građana protestiralo je i u utorak ispred zgrade Skupštine Srbije, nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio vraćanje strogih mjera zbog drugog vala korona virusa.

Među građanima koji protestiraju protiv vlasti Aleksandra Vučića i režima su i nasilne grupe.

Prema posljednjim izvještajima, više od 40 policajaca je povrijeđeno u utorak kasno navečer, dok je povrijeđeno i uhapšeno više demonstranata.

Predsjednik Srbije optužio je da protesti u Beogradu nisu potaknuti najavama vraćanja epidemioloških mjera, dodajući da je vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”.

Demonstracije u Beogradu dolaze nekoliko dana prije nego što predsjednik Srbije treba u Parizu i Briselu razgovarati o stabilizaciji odnosa s Kosovom.

Izvor: Al Jazeera i agencije