Oglasi

Na proljeće konferencija o Federaciji BiH

SAD je ranije iznio svoje mišljenje kako je potrebno da se Federacija, kao i svi nivoi vlasti u BiH, učine funkcionalnijim.
Ambasada SAD-a u Sarajevu: Federacija BiH ima složenu, dupliranu i skupu strukturu

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je angažirana s ostalim predstavnicima međunarodne zajednice na organizaciji radne konferencije koja će biti održana na proljeće i na kojoj bi se razgovaralo o opcijama moguće reforme Federacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni u Uredu za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu.

"Sjedinjene Američke Države su već ranije iznijele svoje mišljenje kako je potrebno da se Federacija, kao i svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, učine funkcionalnijim. Federacija ima složenu, dupliranu i skupu strukturu. Sjedinjene Američke Države bi voljele vidjeti da Federacija postane funkcionalnija, efikasnija i manje birokratska", navode iz Ambasade SAD-a i naglašavaju da ne postoji nikakav "američki plan" za reformu Federacije.

Podsjećaju da je u protekloj godini američki ambasador Patrick S. Moon apelirao na pojedince, lidere i nevladine organizacije da počnu razgovore o mogućim promjenama Ustava Federacije, da bi se na bolji način odgovorilo potrebama građana i zaštitila njihova prava.

Ambasada SAD-a će i dalje podsticati političko i civilno društvo na razgovore o ovoj temi, te će biti spremna pružiti pomoć, mada sve odluke o reformama u Federaciji leže na političkom vodstvu i građanima Federacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Izvor: Agencije