Na programsku deklaraciju SDA reagirali OHR i Ana Brnabić

Reakcije na dokument SDA dolaze i iz Srbije (Tanjug)

Predložena programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se predviđa uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine, koja bi imala tri nivoa vlasti, izuzetno je opasna i predstavlja javno pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog sporazuma, ocijenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

“To je izuzetno opasno, javno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i još jedno otvaranje Pandorine kutije na Balkanu i nešto što svakako ne treba shvatiti olako”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Vladi Srbije.

U programskoj deklaraciji,koju je SDA usvojila prije dva dana stoji da je primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri nivoa vlasti: državnim, regionalnim i lokalnim i s gradom Sarajevom, koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar zemlje.

Svaka izmjena unutrašnje organizacije Bosne i Hercegovine mora biti usvojena u skladu s procedurama predviđenim u ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra Bosne i Hercegovine, uključujući sve konstitutivne narode, ističu u OHR-u povodom Programske deklaracije koju je usvojila SDA, piše bh. portal Klix.ba, pozivajući se na Srnu.

“Upravni odbor Vijeća za provođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet BiH i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinisano i Ustavom”, odgovoreno je Srni iz OHR-a na pitanje kakav je stav te kancelarije o Programskoj deklaraciji SDA.

U OHR-u ističu da Bosna i Hercegovina nije državna zajednica i da dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

Prijedlog Programske deklaracije izazvala je reakcije i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izvijestila je ranije novinska agencija Patria.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović smatra da je model građanske države koji predlaže bošnjačka strana apsolutno neprimjenjiv jer je Bosna i Hercegovina “etnički podijeljena zemlja kojom se jedino može upravljati kroz federalizam”, prenijela je Patria.

“Igra na kartu brojnosti i ‘građanstva’ kako bi se osigurala dominacija jednog naroda je neprihvatljiva i rizična za BiH”, rekao je Čović za Večernji list.

Reagirao i Milorad Dodik

Dodao je da tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna jer bez toga nema ni Bosne i Hercegovine.

“Dogodi li se da hrvatski narod nestane sa političke scene, bojim se da će tada biti otvoren put za podjelu BiH između druga dva naroda”, rekao je Čović.

Kaže i da HDZBiH vodi krajnje uravnoteženu politiku između “političkog Sarajeva i Banje Luke” te da će tako biti nastavljeno i u budućnosti.

“Nećemo se nikome pravdati nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna zemlja. Samo u takvoj BiH najmalobrojnijem narodu će biti dobro”, naveo je Čović.

Reagirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, koji je poručio da će dobro pročitati Deklaraciju SDA.

Po njegovom mišljenju, “nema nikakve ‘Republike BiH’, a kad je riječ o Srbima, za njih postoji Republika Srpska”.

“Ukoliko je njima dozvoljeno da nešto takvo rade, onda je sasvim normalno da mi smatramo da je nama dozvoljeno da se bavimo pitanjem samoopredjeljenja do otcjepljenja. Dakle, nemamo nijedan razlog da budemo s drugima koji nas ne žele i koji ne žele da prihvate te realnosti”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije