Na predizborima u Iowi vodi Pete Buttigieg

Bivši gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg (38) dobio je 26,9 posto glasova (Reuters)

Pete Buttigieg vodi na demokratskim predizborima u Iowi, pokazuju rezultati sa 62 posto glasačkih mjesta, ispred senatora Bernieja Sandersa, objavila je Demokratska stranka u utorak, dan nakon izbora.

Bivši gradonačelnik South Benda, u saveznoj državi Indiana, Pete Buttigieg (38) dobio je 26,9 posto glasova delegata, ispred Sandersa sa 25,1 posto. Elizabeth Warren je na trećem mjestu (18,3 posto) a bivši potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden, na četvrtom (15,6 posto). Senatorica Amy Klobuchar peta je s 12,6 posto, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters. 

Čelnik demokrata u Iowi Troy Price ispričao se za “neprihvatljivo” kašnjenje s objavom rezultata, ali je rekao da su podaci koji se sada objavljuju korektni i sigurni.

“Znamo da su ove brojke tačne”, rekao je Price.

Problem je, pojasnio je, bio informatičke prirode, s aplikacijom korištenom za zbrajanje glasova.

Stranka je uočila nepravilnosti kada su počeli dolazili rezultati, što je primoralo dužnosnike da odgode objavu rezultata predizbora za predsjedničku nominaciju.

“Ono što se sinoć dogodilo je jednostavno neprihvatljivo”, dodao je Price, najavljujući punu istragu.

Zamah za dalje takmičenje

Iowa ima samo tri miliona stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za dalje takmičenje u većim državama.   

U Iowi je bilo jedanaest kandidata za demokratsku nominaciju jer je dvanaesti, milijarder Michael Bloomberg, odlučio preskočiti prve četiri države u kojima se odvijaju predizbori. 

Glasanjem u saveznoj državi Iowi službeno je započela utrka za izbor predsjedničkog kandidata demokrata koji će se na izborima u novembru suprotstaviti Donaldu Trumpu. 

Nakon Iowe, do konca februara demokrati će još glasati u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi ‘superutorak’, 3. marta, kada na birališta izlazi četrnaest država, među kojima ‘teškaši’ Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1.344 delegata. 

Donald Trump ranije je u utorak rekao da su haotični predizbori Demokratske stranke u Iowi “potpuna katastrofa”, nakon što je objava rezultata bila odgođena.

 “Ništa ne funkcionira, kao kada su vodili zemlju”, objavio je na Twitteru.

Izvor: Agencije