Na pijaci u Gazi ubijeno 17, ranjeno više od 200 osoba

Gaza – 22:54

Uprkos neprestanoj opasnosti, stanovnici Gaze nemaju drugog izbora nego izaći iz kuće kako bi nabavili hranu za svoje porodice. Neki satima stoje u redovima, strahujući od napada izraelske vojske.

Izvor: شهاب/ Youtube


Washington – 11:00

Predstavnici nevladine organizacije Codepink protestirali su ispred kuće šefa američke diplomatije Jonha Kerryja u Washingtonu, pozivajući ga da se suprotstavi izraelskom premijeru Benjaminu Natenyahuu, javlja agencija Anadolija.

Tridesetak članova Codepinka u večernjim satima okupilo se ispred kuće šefa američke diplomatije Jonha Kerryja u Georgetownu, noseći transparente na kojima su bile ispisane parole “Kerry, suprotstavi se Natenyahuu”,”Zaustavite rat” i uzvikujući slogane  “Zaustavite ubijanja”, “Ukinite embargo Gazi” i “Slobodna Palestina”.

U obraćanju tokom protesta članovi su poručili kako žele da se što prije obustave izraelski napadi na Gazu, koji traju danima bez prestanka, da se spriječi ubijanje civila i da se Kerry suprotstavi izraelskom premijeru Natenyahuu.

Codepink će u narednim danima organizirati proteste “građanske neposlušnosti” ispred zgrade Izraelske ambasade u Washingtonu. 

Naselje u Gazi za sat vremena uništeno u izraelskom granatiranju [Youtube/ Screenshot]


Utorak, 29.07.

Gaza – 22:32

Jedina elektrana u Gazi sinoć je raketirana. Ne zna se kada će biti moguć njezin popravak, ni koliko će trajati, pa je neizvjesno kad će stanovnici Gaze imati struju.

Gaza – 22:11

Palestinski pokret Hamas saopćio je da Palestinci nikada neće omogućiti Izraelcima da žive u miru i sigurnosti sve dok palestinskom narodu ne bude omogućeno da živi u sigurnosti, prenosi Anadolija.

“Nema sigurnosti i stabilnosti za Izrael sve dok Palestinci, također, ne budu uživali u sigurnosti”, naveli su iz ovog palestinskog pokreta.

Dodaje se da Hamas neće prihvatiti nikakvo primirje sve dok Izrael ne ukine opsadu Gaze.

“Nema primirja sve dok se ne ukine okupacija Gaze”, naglasili su zvaničnici Hamasa.


Ankara – 21:45

Udruženje novinara u Turskoj “Medya-Is” saopćilo je da su meta izraelskih napada u Gazi sve više novinari i izvještači, prenosi Anadolija.

“Medijske kuće su sve više na meti izraelskih napada u Gazi, iako novinari i izvještači samo žele da prenosi vijesti o stanju na terenu”, navodi Gursel Eser, predsjednik ovog turskog udruženja novinara.

Izrazio je veliku zabrinutost izraelskim napadima na zgradu u kojoj se nalaze uredi nekoliko medijskih kuća, uključujući i ured Anadolije.

Izraelska vojska izvršila je danas napad na zgradu u kojoj se nalazi ured Anadoliji u Gazi. Ured ove novinske agencije se nalazi na zapadu Gaze u naselju Ensar, gdje se nalaze i druga medijska predstavništva.

Trenutno nema veće štete u uredu Anadolije, koji se nalazi na trećem spratu zgrade, a najveća šteta nastala je na desetom spratu, koji je direktno pogođen.

“Izrael želi zabraniti rad medijskim kućama koje prenose vijesti iz Gaze o napadima izraelske vojske”, navode iz Udruženja.


Santiago – 21:00

Čile je osudio izraelsku ofanzivu na Gazu i pozvao izraelskog ambasadora u Santijagu na konsultacije. 


Pariz – 20:32

Organizator protesta u znak podrške Gazi, održanih 19. jula u Parizu, uprkos zabrani guvernera, nalazi se na sudu.

Alain Pojolat, predsjednik organizacije koja je pokrenula masovne proteste protiv izraelskih napada na Gazu, pozvan je na sud, prenosi Anadolija.

Advokat koji predstavlja Pojolata izjavio je da je njegov klijent pozvan na sud 22. oktobra u vezi sa organiziranjem, kako se navodi, nenajavljenih protesta.

U pomenutim protestima održanim na trgu Barbes u Parizu povrijeđeno je 17 pripadnika policije, dok je 41 osoba privedena na saslušanje.


Tel Aviv/ Gaza – 19:43

Najmanje je 239 djece, 173 dječaka i 82 djevojčice, starih između tri mjeseca i 17 godina, ubijeno tokom tri sedmice raketnih i artiljerijskih napada u Pojasu Gaze, objavio je u utorak UNICEF.

To uključuje i 166 djece stare do 12 godina, istakao je Međunarodni fond za djecu UN-a (United Nations International Children's Emergency Fund), prenosi Hina.

Objavljeni broj odnosi se na bilans dječjih žrtava u Gazi prikupljen do utorka rano poslijepodne, a agencija ističe da još nije moguće provjeriti podatak o još desetero djece poginule kasnije u utorak.

U Izraelu je, pak, najmanje šestero djece, tri dječaka i tri djevojčice, od kojih najmlađe ima tri mjeseca, ranjeno u raketnim i artiljerijskim napadima iz Gaze.

Po podacima Ujedinjenih naroda više od 200.000 Palestinaca u Pojasu Gaze potražilo je zaštitu u 85 objekata UN-a.

Glasnogovornik Chris Gunness opisuje povećanje broja raseljenih osoba, koji je porastao za blizu 30.000 od prekida primirja, kao veliki val.

Broj Palestinaca koji traže utočište u objektima UN-a sada iznosi više od 10 posto ukupne populacije ove palestinske enklave.

Izvor: Al Jazeera i agencije