‘Na njenim plećima’, dokumentarni film na AJB

Nadia Murad, 23-godišnja Jezitka, preživjela je genocid i seksualno ropstvo u ISIL-u.

Ponavljajući svoju priču svijetu, ta skromna djevojka postala je glas svog naroda na međunarodnoj sceni.

Kada nije za govornicom, mora balansirati između birokratije, slave i dobrih namjera ljudi.

‘Na njenim plećima’ na AJB DOC

Dokumentarni filmNa njenim plećima“ je bio selektovan i prikazan u Last Minute Cinema selekciji drugog izdanja AJB DOC Film Festivala.

Nadia Murad je aktivistica za ljudska prava. 

Nominirana je za Nobelovu nagradu za mir.

Dobitnica je nagrade “Vaclav Havel” za ljudska prava i nagrade “Saharov”, prva je ambasadorica Ujedinjenih naroda dobre volje za dostojanstvo osoba koje su preživjele trgovinu ljudima.

Također je dobila Clinton Citizen Global Award te Nagradu za mir Španskog udruženja UN-a.

Magazin Glamour 2006. proglasio ju je ženom godine.

S Yazdom, organizacijom za prava Jezida, Murad radi na izvođenju ISIL-a pred Međunarodni krivični sud zbog optužbi za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Alexandria Bombach nagrađivana je režiserka, direktorica fotografije i montažerka iz Santa Fea u Novom Meksiku. U svom prvom dugometražnom dokumentarnom filmu Kadar po kadar (Frame by Frame) prati živote četiri afganistanska fotoreportera, koji se suočavaju sa stvarnošću izgradnje prvog slobodnog medija u Afganistanu. Film je imao svjetsku premijeru na SXSW 2015. Osvojio je više od 25 nagrada na različitim filmskim festivalima i prikazan je pred predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem. Bombach je nastavila rad u Afganistanu 2016, režirajući Afganistan by Choice za New York Times Op-Doc, u kojem se isprepliću portreti pet Afganistanaca koji moraju odlučiti hoće li otići iz zemlje u kojoj se pogoršava sigurnosna situacija. Uz rad na dugometražnim dokumentarnim filmovima, njena produkcijska kuća RED REEL od 2009. producira nagrađivana ostvarenja s fokusom na ljudske priče. Njen film  Common Ground iz 2013. razotkriva emocije i borbu za baštinu i tradiciju u jednoj zajednici u Montani, izazvanu prijedlogom da se dio divljine pretvori u zaštićeno područje. Njen Emmyjem nagrađeni serijal iz 2012. MoveShake zabilježio je unutrašnje sukobe ljudi koji su posvetili živote nekom cilju.

Izvor: Al Jazeera