Na meksičkoj granici uhapšena grupa od 1.000 ilegalaca

Migranti bježe u SAD od siromaštva i kriminala u Srednjoj Americi (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je 1.036 ilegalnih migranata zajedno uhićeno nakon prelaska granice koja Meksiko dijeli od Sjedinjenih Država, što je dosad najveća skupina ilegalnih migranata.

“Jučer su granični policajci uhitili dosad najveću skupinu stranih ilegalaca: 1.036 ljudi koji su u 4.00 sata ilegalno prešli granicu u El Pasu, u Teksasu”, objavio je Trump na Twitteru.

“Demokrati moraju braniti našu fantastičnu policiju na granicama i napokon zatvoriti rupe u našoj granici”, dodao je, poprativši poruku noćnom videosnimkom koja traje nešto više od dvije minute i na kojoj se vide desetci silueta kako lako preskaču preko ograde.

Donald Trump je nešto ranije u četvrtak rekao da će objaviti “važnu vijest o granici” SAD-a i Meksika nešto kasnije tijekom dana ili u petak, dodajući da neće narediti njezino zatvaranje.

“Riječ je o prvorazrednoj objavi. Učinit ćemo doista nešto nesvakidašnje na granici”, najavio je republikanac pred novinarima.

Kako piše Washington Post, Bijela kuća planira uvesti nove carinske pristojbe Meksiku ako on drastično ne smanji broj migranata koji bježe pred siromaštvom i kriminalom u Srednjoj Americi pokušavajući se domoći SAD-a.

Povećanje carina svakog mjeseca po pet posto

Izgradnja zida duž granice s Meksikom bilo je jedno od Trumpovih glavnih obećanja u kampanji za predsjedničke izbore 2016.

Sukob s demokratima zbog financiranja tog zida završio se najduljim ‘shutdownom’ ili prekidom financiranja savezne vlade koji je trajao od prosinca 2018. do siječnja 2019.

“Demokrati nam ne žele dati zakone, ne žele mijenjati zakone, ne žele se ujediniti, ništa ne žele učiniti. Žele imati otvorene granice, žele kriminal, žele da droga preplavi našu zemlju”, upozorio je u četvrtak.

Američki predsjednik je ujedno najavio da će SAD od 10. lipnja uvesti “carinu od 5 posto na svu robu iz Meksika” i da će ta odluka biti na snazi sve dok ilegalni migranti budu ulazili u SAD preko meksičke granice.

“Carina će se postupno povećavati sve dok se problem ilegalne imigracije ne riješi. Tada će se carine ukinuti”, rekao je republikanski milijarder u priopćenju Bijele kuće.

U protivnom će se svakog mjeseca povećavati za 5 posto i do 1. listopada će se popeti na 25 posto, navodi se u istom priopćenju.

Informacija je spletom okolnosti objavljena istog dana kada je američka vlada počela proces ratifikacije novog ugovora o slobodnoj trgovini između SAD-a, Kanade i Meksika.

Izvor: Agencije