Oglasi

Na Malti spašeno 69 migranata

Vlasti male države u Mediteranu i dalje odbijaju dopustiti uplovljavanje njemačkom brodu sa 31 migrantom.
Vojna patrola spasila je migrante s drvenog broda oko 117 nautičkih milja jugozapadno od MalteReuters

Šezdesetdevet migranata spašeno je na Mediteranu i odvedeno na Maltu, objavili su dužnosnici, ali istodobno se odbija dopustiti uplovljavanje broda s 31 migrantom koji sedmicu čeka na iskrcaj.

Vojna patrola spasila je migrante s drvenog broda oko 117 nautičkih milja jugozapadno od Malte, objavile su oružane snage te države. 

U saopštenju nema informacija o stanju spašenih niti o njihovoj nacionalnosti. 

Brod čeka od 22. decembra

Ovo spašavanje događa se u vrijeme kada je brodu njemačkog nevladinog udruženja zabranjeno na Maltu iskrcati 31 afričkog migranta s broda "Sea-Watch 3" koji od 22. decembra čeka između te države i Libije. 

Španija je u petak otvorila svoju luku za 300 migranata s broda koji je sedmicu proveo na moru nakon odbijanja Italije i Malte da ga primi. 

Populistička vlada u Rimu vodi oštru politiku protiv migranata, zbog čega ih ove godine sve više putuje prema Španij.

Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, ove godine je u pokušaju prelaska Mediterana poginulo ili nestalo 2.241 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.