Na lokalne izbore u Albaniji izašlo 21,6 posto građana

Izbori su prošli u napetoj atmosferi, zbog straha od eventualnih incidenata (EPA)

U ponedjeljak se očekuju rezultati lokalnih izbora koji su u nedjelju održani u Albaniji, a koje je opozicija bojkotirala, navode agencije i dodaju kako je pravo glasa ostvarilo samo 21,6 posto građana od ukupno 3.464.328 upisanih u birački spisak.

Izbori su prošli u napetoj atmosferi, zbog straha od eventualnih incidenata, ali oni nisu zabilježeni osim jednog manje važnog.

Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj općini.

Osim niske izlaznosti, ovi izbori će biti upamćeni po bojkotu opozicije, koji se dogodio prvi put nakon pada komunističkog režima u ovoj balkanskoj državi 1990. godine.

‘Historijski momenat’

Albanski premijer Edi Rama nakon izbora je rekao kako je “ovaj dan bio historijski momenat za Albaniju, kada je država dobila budućnost, građanstvo i nadu”.

“Trideseti juni je bio historijski momenat u Albaniji, koja nekoliko mjeseci proživljava ozbiljne političke tenzije, koje nastoje blokirati naš napredak i integraciju albanskog naroda u Evropsku uniju. Danas je bio dan kulminacije historijskog sukoba između prošlosti i budućnosti, između antidržave i države, između stare Albanije, duhova historije i pravedne Albanije. Danas je pobijedila budućnost, građanstvo, nada. Pobijedila je dostojanstvena evropska Albanija”, poručio je albanski premijer u nedjelju.

Rama je istakao kako će opozicija uvijek imati njegovu ispruženu ruku za sporazum za rješavanje političke krize, ali bez uvjetovanja.

S druge strane, lider albanske opozicije i najveće opozicione Demokratske partije Lulzim Basha rekao je kako je čak 85 posto Albanaca odbacilo monističko glasanje, “napuštajući masku Edija Rame”.

“Albanci su masovno napustili igru Edija Rame. Čak 85 posto Albanaca je odbacilo monističko glasanje. Edi Rama je napušten i od socijalista, jer su glasali manje nego u 2017. godine. Današnje jednopartijsko glasanje pod apsolutnom jednopartijskom kontrolom je bio događaj koji se nije dogodio ni u jednom mjestu u Evropi od vremena komunizma. Ovo je parodija demokratije, Ustava i pravne države”, kazao je Basha.

Podrška EU-a i SAD-a

Lokalni izboru u Albaniji su provedeni u atmosferi tenzija, nakon što je albanska opozicija u februaru napustila rad Parlamenta i nastavila političke aktivnosti na ulicama Tirane, zahtijevajući ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje općih izbora.

Zbog političkih tenzija i masovnih protesta opozicije, albanski predsjednik Ilir Meta je poništio ukaz o održavanju izbora 30. juna, istakavši kako neće dopustiti izborni proces bez opozicije i straha od eventualnih građanskih sukoba.

Vladajuća Socijalistička partija i premijer Rama takvu odluku albanskog predsjednika su ocijenili kao neustavnu i obećali građanima kako će izbori biti održani bez obzira da li to žele ili predsjednik i opozicija.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države priznali su nedjelju kao izborni u Albaniji i učestvovali su kroz posmatračke misije sastavljene od 150 predstavnika OSCE-a, 20 predstavnika iz američke ambasade u Tirani i po četvero predstavnika italijanske i britanske ambasade u toj državi.

Izvor: Agencije