Na listi ʽGlobal 500ʼ više kineskih nego američkih kompanija

Kineski tehnološki gigant 'Huawei' je ove godine zauzeo 49. mjesto na listi (Reuters)

Na listi “Global 500” koja obuhvata 500 najuspješnijih kompanija na svijetu, nalazi se 133 firmi iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i 121 preduzeće iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Velika priča je slijedeća: prvi put imamo više Fortune Global 500 kompanija baziranih u Kini i Hong Kongu nego u Sjedinjenim Američkim Državama,” piše magazin Fortune, koji svake godine objavljuje ovu listu.

Dalje se navodi kako je ovih 500 kompanija u 2019. godini prihodovalo 33,3 hiljade milijardi dolara i stvorilo profit od dvije hiljade milijardi dolara. Širom svijeta zapošljavaju skoro 70 miliona ljudi, prenosi Tanjug.

Huawei na 49. mjestu

Na prvom mjestu liste nalazi se američka korporacija “Walmart”. Najveća kineska državna naftna grupacija “Sinopec” je zauzela drugo mjesto, dok su se na trećem i četvrtom mjestu našle dvije kineske državne kompanije, Državna elektroprivreda “State Grid” i “China National Petroleum”.

U prvih 50 mjesta ima 12 kineskih kompanija, među njima su četiri banke, uključujući ICBC, CB, ABC i Banku Kine.

Kineski tehnološki gigant “Huawei” je ove godine zauzeo 49. mjesto na listi, a iza je Kineska grupacija za željeznički inženjering.

Globalna trgovina je motor uspjeha globalnih kompanija. Sposobnost za traženje novih tržišta i izvoz su takođe presudni faktori, navodi se u magazinu.

Izvor: Agencije