Na Kubi uhapšena 22 disidenta

Farinas je štrajkovao glađu 2010. (AP)

Kubanske vlasti zatvorile su vodećeg disidenta Guillerma Farinasa i još 21 aktivistu u gradu Santa Clara, izvijestila je njegova porodica i kubanska opozicija.

Dobitnik nagrade Saharov, najveće nagrade za ljudska prava Evropskog parlamenta, uhapšen je zajedno sa ostalima kada su krenuli na sastanak, kazala je njegova majka Alicia Hernandez za AFP.

Aktivisti su se pripremali da razgovaraju o dokumentu nazvanom “Građanski zahtjevi za novu Kubu“, dodao je aktivista opozicije Ramon Jimenez.

Zabranjena opozicija

“Ukupno 22 aktivista, uključujući Farinasa, odvezeno je u različite policijske stanice”, rekao je on.

Farinas (50), psiholog poznat po stupanju u brojne štrajkove glađu, ranije je bio zatvoren u Santa Clari od 23. do 25. augusta zbog sukoba s policijom.

Prije toga, uhapšen je 24. jula zajedno sa 50 drugih na pogrebu aktiviste Oswalda Paye koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Zabranjena, ali tolerirana

Prema Kubanskoj komisiji za ljudska prava i nacionalno pomirenje, organizaciji koja je zabranjena, ali tolerirana, u septembru je registrirano 533 arbitrarnih hapšenja “zbog političkih razloga”.

Farinas je 2010. dobio nagradu Saharov nakon štrajka glađu u trajanju od 135 dana. Tada je tražio oslobađanje političkih zatvorenika.

Kao bivši vojnik i simpatizer revolucije Fidela Castra, Farinas se udaljio od režima 1989. kada se suprotstavio pogubljenju generala Arnalda Ochoe, koji je bio optužen za šverc drogom.

Opozicija je zabranjena u Kubi i komunistička Vlada smatra disidente plaćenicima Sjedinjenih Američkih Država.

Raul Castro je postao lider Kube 2006. kada je preuzeo funkciju od svog oboljelog brata Fidela.

Izvor: Agencije