‘Na kraju tame’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

“Mrak ne volim, a cijeli život provodim u tami.”

U rudniku Breza malo toga se promijenilo u posljednjih 50 godina.

Uprkos prašini i mraku, 400 metara ispod površine rudari i dalje uživaju solidarnost i sigurnost posla kao u socijalističkoj Jugoslaviji.

Nad zemljom novi poredak čine kapitalizam i individualnost.

Film prati Sakibu, jednu od posljednjih rudarki koje rade u Brezi.

Njen život pod zemljom ostatak je nekog drugog vremena, kada su kriza i nedostatak radne snage odvele žene u podzemlje, a vlade pokušavale unaprijediti položaj žena.

Na svoj 50. rođendan Sakiba ima uvjete za penziju.

Kada dođe na površinu i kaže zbogom tom specifičnom načinu života, hoće li iza sebe ostaviti i dio vlastitog identiteta?

Film Na kraju tame istražuje šta znači biti rudar na kraju ere fosilnih goriva i šta znači biti žena u savremenoj Bosni i Hercegovini.

O produkciji

Produkcijsku kuću Spiritus movens iz Zagreba osnovala je Zdenka Gold 2006. godine, a aktivno se bavi filmskom proizvodnjom od 2009. godine.

Specijalnost joj je produkcija nezavisnih filmova (igranih i dukumentarnih) te organizacija kulturnih i edukativnih događaja, kao što su, naprimjer, bili Tjedan dobre knjige i EURODOC 2011. godine, Dani hrvatskog filma 2015. i 2016. godine te filmski festival GreenEye 2017. godine.

Glavni izazov produkcije je stvaranje ambicioznih umjetničkih djela, kroz koja spajaju talentirane autore s iskusnim filmskim profesionalcima, osiguravajući im time najbolje moguće uvjete za kreaciju.

Vrlo često koproduciraju sa stalnim partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije i Evropske unije te pružaju usluge servisne produkcije.

Prvi dugometražni igrani film ove produkcije Obrana i zaštita, u režiji Bobe Jelčića, imao je svjetsku premijeru na Berlinaleu 2013 / Forum.

Realizovani filmovi:

2019 / Spiritus movens je manjinski koproducent / Sin / Ines Tanović / igrani / Bosna i Hercegovina, Slovenija / 90 minuta /

2019 / Šavovi / Miša Terzić / igrani / Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina / 100 minuta /

2019 / Bog postoji, njeno ime je Petrunija / Teona Strugar Mitevska / igrani / Sjeverna Makedonija, Belgija, Slovenija / 100 minuta /  

2018 / Sam samcat / Bobo Jelčić / igrani / 78 minuta / 

2018 / Ljetnikovac / Damir Čučić / igrani / 75 minuta / 

2018 / Na kraju tame / Ranko Pauković / dokumentarni / 30 minuta / 

2016 / Sieranevada / Cristi Puiu / igrani / Rumunija, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija / 173 minuta /

2015 / Spiritus movens je manjinski koproducent / Belladonna / Dubravka Turić / igrani / 17 minuta / 

2015 / Naša svakodnevna priča / Ines Tanović / igrani / Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska / 80 minuta /

2015 / Spiritus movens je manjinski koproducent / Bijela kuća / Ranko Pauković / dokumentarni / 70 minuta /

2014 / Odvajanje / Nina Violić / igrani / 10 minuta /

2013 / Obrana i zaštita / Bobo Jelčić / igrani / 87 minuta / 

2013 / Vidimo se za godinu dana! / Marko Stanić / dokumentarni / 68 minuta / 

2012 / 20 dana na Tibetu / Silvestar Kolbas / dokumentarni / 82 minuta + dva puta 52 minuta /

Reditelj Ranko Pauković

Ranko Pauković rođen je 1960. godine u Zagrebu, gdje studira Akademiju dramske umjetnosti, Odsjek montaže.

Već za vrijeme studija radi kao asistent montaže na domaćim igranim filmovima (Mala pljačka vlaka, Oficir s ružom…), a kasnije godinama na stranim, uglavnom američkim i engleskim koprodukcijama.

Ranko Pauković

Od 1991. godi ne živi i radi u Holandiji, ali ostaje u intenzivnom kontaktu s hrvatskom kinematografijom.

Radi tonsku obradu filmova Vinka Brešana, Branka Ivande, Branka Schmidta i Bobe Jelčića.

Za rad na filmu Put lubenica osvaja Zlatnu arenu za zvuk na festivalu u Puli.

U Holandiji već 1992. godina osniva vlastiti studio Editson za digitalnu obradu zvuka na filmu, među prvima te vrste u Evropi.

Studio se od 2011. godine nalazi u samom centru Amsterdama.

U međuvremenu je prisutan na međunarodnoj sceni i stvorio je impresivnu listu vrhunskih igranih i dokumentarnih filmova, na kojima je radio kao dizajner zvuka.

Godine 2015. debitira kao reditelj dugim dokumentarnim filmom Bijela kuća o bračkom kamenu i ljudima koji od njega žive.

Film je učestvovao na nekoliko međunarodnih filmskih festivala te je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji i Al Jazeeri Balkans.

Godine 2018. na festivalu dokumentarnog filma Sheffield Doc/Fest premijerno je prikazan kratki film 90 sekundi u Sjevernoj Koreji.

Film je nakon toga bio u programu mnogih prestižnih festivala širom svijeta, da bi ga na kraju pozvao i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA).

U Sarajevu, u konkurenciji festivala AJB DOC, prikazan je i njegov treći dokumentarni film Na kraju tame, o jednoj od posljednjih rudarki Evrope.

Film je nastao u koprodukciji zagrebačke kuće Spiritus movens, Al Jazeere Balkans i Windmill Filma iz Amsterdama.

Osim toga, kao vanredni profesor, predaje kolegij oblikovanja zvuka na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Biografija i filmografija producentice

Zdenka Gold

Zdenka Gold rođena je 1975. godine u Zagrebu.

Diplomirala je italijanski jezik i književnost, indologiju i luzitanistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Učestvovala je na mnogim specijaliziranim filmskim radionicama, među kojima su EURODOC 2011, EAVE 2013, ACE 2015, Production Value 2016.

Nakon što je godinama bila angažirana u produkciji mnogih pozorišnih i filmskih festivala, 2006. godine je osnovala produkcijsku kuću Spiritus movens.

Firma je specijalizirana za produkciju nezavisnih filmova (igranih i dokumentarnih) i bavi se organizacijom kulturnih i edukativnih događanja, koprodukcijama i servisnim produkcijama.

Filmovi produkcije Spiritus movens bili su prikazani na glavnim A-festivalima, uključujući službenu konkurenciju festivala u Cannesu (Sieranevada, Cristi Puiu), selekciju Berlinalea za program Forum (Obrana i zaštita, Bobo Jelčić) i venecijansku Mostru, na kojoj je Belladonna Dubravke Turić osvojila nagradu Orizzonti Award for Best Short Film.

U razvoju imaju nekoliko dugo i kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, u kojima su glavni producent ili manjinski koproducent.

Izvor: Al Jazeera