Na Kosovu ubijeno ili nestalo između 16 i 18 novinara

Novinari
Na području Kosova nestalo je, oteto i ubijeno 17 srbijanskih i albanskih novinara, od kojih se četvero vode kao nestali (EPA)

Na Kosovu se kao nestalo ili ubijeno vodi između 16 i 18 novinara i to je gotovo polovica neriješenih slučajeva ubojstava i nestanaka novinara u Europi.

To je rekao predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić na predstavljanju istraživanja Udruženja novinara Srbije (UNS) o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005.

“Zahvaljujući ovom projektu, ta činjenica je postala poznata ne samo kod nas već i na međunarodnom nivou”, kazao je on.

Dodao je da je Europska federacija novinara (EFJ) načinila zajedničku deklaraciju, koja predstavlja poziv na rješavanje sudbine nestalih i ubijenih novinara, a što je stiglo i do Vijeća Europe, prenosi Tanjug.

Predsjednik UNS-a Vladimir Radomirović kazao je da je istraživanje veliki iskorak za društvo, ali i za obitelji ubijenih i otetih novinara na Kosovu, kao i saznanje da “nismo sami u toj borbi”.

U istraživanju 200 sagovornika

Kako je rečeno, UNS će nastaviti tražiti istinu za ono što se dogodilo, kao i da odgovorni budu privedeni pravdi, rekao je Radomirović i podsjetio da je za to istraživanje prije nekoliko godina dobivena podrška EFJ-a.

Autorica istraživanja Jelena Petković rekla je kako je na Kosovu nestalo, oteto i ubijeno 17 srbijanskih i albanskih novinara, od kojih se četvero i dalje vode kao nestali.

Prema njezinim riječima, u istraživanju je sudjelovalo približno 200 sugovornika.

Do kraja 2017. broj pokrenutih istraga u Prištini porastao je na sedam.

Izvor: Agencije