Na Kosovu generalni štrajk prosvjetara

Organizatori kažu da će štrajk trajati do konkretnog ispunjenja zahtjeva (Anadolija)

Zaposleni u obrazovanju na svim nivoima na cijelom Kosovu su stupili u opšti štrajk na neodređeno vrijeme, koji će trajati sve dok se ispuni njihov zahtjev o povećanju plata.

U štrajku su, osim zaposlenika škola i univerziteta, prvi put i zaposleni u vrtićima, a osnovni zahtjev je da se platni koeficijent prosvjetarima poveća za 30 posto, prenosi Anadolija.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SBAShK) Rrahman Jashara je s članovima Centralnog štrajkačkog odbora posjetio vrtić “Fatosat” i osnovnu školu “Hasan Prishtina”.

Jasharaj je tom prilikom naglasio da je sindikat od maja mjeseca išao od vrata do vrata, da je održano puno sastanaka sa zvaničnicima, ali da se dijalogom nije riješilo pitanje povećanja platnog koeficijenta za prosvjetare kroz zakon o platama, koji je stigao do Skupštine Kosova.

On je istakao da prosvjetari taj zakon smatraju diskriminatorskim i potcjenjivačkim zato što ih rangira na istom nivou s profesijama za koje je potrebno samo osnovno i srednje školsko obrazovanje.

“Za čuđenje je da su institucije htjele da dozvole da jedan njihov vozač ima platu i koeficijent veći od profesora s fakultetom”, kazao je Jasharaj.

Ispunjenje zahtjeva

Predsjednik SBAShK-a je naglasio da će štrajk trajati do konkretnog ispunjenja zahtjeva.

“Štrajk će trajati do momenta kada kosovske institucije izvrše svoje zadatke i realiziraju naše zahtjeve za koje su i sami rekli da su legitimni i pravedni. Pozivam vas na jedinstvo i slogu, jer se borimo da sačuvamo ličnost i autoritet nastavnika”, poručio je svim prosvjetarima.

Predstavnik roditeljskog odbora učenika devetih razreda Osnovne škole “Hasan Prishtina” Ferki Qitaju u ime roditelja je u potpunosti podržao štrajk prosvjetara, jer smatra da je to i u interesu djece.

“Možda ima sumnji zato što djeca sjede kući i gube nastavu ovih dana, ali u odnosu na vrijednost koja se može postići putem vaših zahtjeva sigurno da će koristi imati i djeca i nastavnici”, kazao je Qitaku.

Škole na Kosovu su u ponedjeljak trebale da počnu drugo polugodište, nakon dvosedmičnog zimskog raspusta. Iz sindikata su poručili i da će časovi izgubljeni tokom štrajka biće nadoknađeni.

Izvor: Agencije