Na konferenciji ‘Globalni odgovor’ prikupljeno 7,4 milijarde eura

Osim SAD-a, na razvoju vakcine radi još mnogo država i organizacija (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je u ponedjeljak da je na konferenciji “Globalni odgovor na pandemiju korona virusa” prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i vakcine protiv bolesti COVID-19.

“Svijet je danas pokazao da je ujedinjen u borbi protiv korona virusa. Učesnici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i vakcine protiv bolesti COVID-19”, kazala je ona, javlja Anadolija.

Navodeći da je pokrenuta neviđena saradnja na globalnom planu, izrazila je veliku zahvalnost naučnicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.

Riječ je o skupu koji je Evropska komisija organizirala putem videokonferencije s ciljem prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Na početku virtualne donatorske konferencije za razvoj vakcine protiv korona virusa, koja je počela u ponedjeljak poslijepodne, obećano je približno tri milijarde eura.

Von der Leyen, koja je bila domaćin konferencije, najavila je da će Evropska unija donirati milijardu eura za razvoj vakcine, prenosi Hina.

UN: Po pristupačnoj cijeni za sve

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je 525 miliona eura direktno za razvoj vakcine te najavila da će Njemačka i dalje ispunjavati svoje obaveze u vezi sa zdravstvom na globalnom nivou u iznosu približno 1,3 milijarde eura.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuska doprinijeti s 500 miliona eura.

Norveška, koja nije članica EU-a, najavila je doprinos od milijardu dolara.

Cilj konferencije jest prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura osnovnog kapitala, od kojih će četiri milijarde biti izdvojene za razvoj vakcine, dvije milijarde za liječenje, a milijarda i po za testiranje.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na početku konferencije da se učini sve kako bi se razvili vakcina, lijekovi i testovi za bolest COVID-19 po pristupačnoj cijeni za sve.

Izvor: Agencije