Na istočnim granicama NATO-a 4.000 američkih vojnika

Vojnici, Vojska
U dokumentu stoji da je zbog integracija u NATO i EU opasnost od izravne vojne prijetnje bitno smanjena, ali se ne može isključiti (EPA)

NATO raspoređuje 4.000 američkih vojnika po svojim istočnim granicama, a oni su dio operacije “Atlantic Resolve” i trebali bi pokazati da je pakt još uvijek stabilan, prenosi Spiegel.

Prošle srijede u njemačku luku Bremenhaven uplovio je brod s vojnom opremom, a najavljeno je da će u nedjelju uploviti još dva.

Ovim potezom SAD će moći izbliza posmatrati ruske operacije, a pogotovo ih zanima razvoj događaja na Krimu nakon ruske aneksije 2014. godine, prenosi Independent.

General Raymond Thomas, šef Komande specijalnih operacija u Pentagonu, kazao je da je baltičkim zemljama prijeko potrebna američka pomoć zbog moguće ruske agresije.

Glasnogovornica Ministarstva odbrane Litvanije Asta Galdikaite potvrdila je da je SAD ponudio “dodatnu sigurnost”.

Ključni odnosi SAD-a i Rusije

Rusija vidi ovaj potez Alijanse kao provokaciju, ali mnogi analitičari smatraju da će se od 20. januara, kada Donald Trump stupi na dužnost američkog predsjednika, odnosi SAD-a i Rusije poboljšati.

Zapadni zvaničnici ranije su rekli kako će SAD osigurati dva bataljona vojnika, a Njemačka i Velika Britanija preostala dva.

Rusija brani svoju pojačanu vojnu aktivnost tvrdnjama kako su one odgovor jačanju broja snaga NATO-a, kao i agresivnosti prema Moskvi.

Zvaničnici NATO-a kažu kako žele osigurati da su snage multinacionalne u najvećoj mogućoj mjeri, te su pozvali manje savezničke snage da daju doprinos ovim snagama.

Izvor: Agencije