Karate debitira na OI u Tokiju

Za neke će japanske sportaše Olimpijske igre 2020. imati poseban značaj.

Karatisti će se prvi put predstaviti na najvećoj sportskoj manifestaciji i to u zemlji u kojoj je ovaj sport nastao.

Trinaestogodišnji Kikaru Jibiki već je okusio slasti uspjeha na državnom prvenstvu, a sada je dobio i dodatnu olimpijsku motivaciju.

“Pobjeđivao sam na državnim prvenstvima još u mlađim uzrastima, a to sam uspio i ove godine, tako da se već sada pripremam za olimpijski nastup“, kaže Jibiki.

Japanski sportaši su se iz Rija vratili kao šesti najuspješniji državni tim sa 41 osvojenim odličjem, što je njihov najuspješniji nastup.

Mnogi naslućuju da će s karateom kao domaćini idući put biti još bolji.

Većina građana za OI

Stanovnici Tokija sretni su što Olimpijske igre ponovo dolaze u njihov grad. Mnogi se sjećaju prošlih Igara i raduju se nadolazećim. Kažu, uz malo ironije, da treće Olimpijske igre u Japanu, vjerovatno, neće dočekati.

Zadovoljni su i što će najbolji sportisti svijeta biti u njihovom gradu.

Prema anketama, 80 posto stanovnika podržava domaćinstvo Olimpijskih igara. Međutim, postoje i oni koji smatraju da pripreme neće proteći dobro.

Organizatori su već imali nekoliko problema. Prijedlog izgleda stadiona dobio je brojne kritike, a prvi logo bio je plagijat.

Uz to mnogi postavljaju pitanje koliko je pravilna odluka da se milijarde troše na sportski događaj dok se država još nije oporavila od potresa, cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Jeftinije igre

Gradonačelnica Tokija Yuriko Koike velike troškove pravda ovako: “Želim da naredne Olimpijske igre budu brže, više, jače, bez dopinga i jasnije, ili drugim riječima kazano, da budu transparentnije.”

Nekima ni to nije dovoljno. Brojni stanovnici Japana žele jeftinije Igre.

Jedan od onih koji su skeptični kada je u pitanju racionalno trošenje sredstava na organizaciju Olimpijskih igara je i novinar Gentaro Taniguchi koji kaže:”Oni govore iracionalno o trošenju nekoliko desetaka miliona dolara, ali mi i dalje ne znamo na šta će to biti potrošeno.”

Sportaši se nadaju da ova rasprava u društvu neće ugroziti domaćinstvo Igara u Japanu.

Sanjaju osvajanje medalja pred svojim navijačima, a karatisti žele biti među prvima u svom sportu koji su osvojili olimpijsko odličje.

Izvor: Al Jazeera