Na druženju s navijačima Arsenala: Huliganizam nepoželjan

Piše: Tomislav Šoštarić

Iako na maksimirski teren večeras u prvoj utakmici po skupinama Lige prvaka na noge Dinamu izlazi zagrebački Arsenal, atmosfera nije kao 2006., kada se po Zagrebu tražila karta više, a Maksimir je bio krcat.

Do utorka je prodano 14.000 karata navijačima Dinama, dok je 2006. na stadionu bilo 35.000 gledatelja.

Na ulicama Zagreba poslijepodne nije bilo Dinamovih navijača, a i Arsenalovi su bili ‘stidljivi’. Kažu – bit će ih više u gradu predvečer, uoči odlaska na stadion.

Grupice ‘Gunnersa’ uglavnom su bile raštrkane po kafićima, ali odličnog raspoloženja. Uz pivo i poneki koktel, očekuju samo jedno – pobjedu.

A prvi na kojega smo naišli uopće i nije iz Engleske – Amerikanac Adel Hussain studira u Hamburgu, no obitelj mu je porijeklom iz Londona. Otuda i strast za nogometom i Arsenalom.

Među Englezima Čeh i Amerikanac

“Veliki sam navijač Arsenala. Ovo mi je prva utakmica Arsenala u gostima i htio sam vidjeti njihovu prvu utakmicu u Ligi prvaka, što mi do sada još nije uspjelo”, kaže Adel tražeći sunavijače po gradu. Tražili smo ih mi pa smo krenuli zajedno.

Dok hvali ljepotu Zagreba kao, kako kaže, pravog modernog europskog grada, Adel navodi igrače iz regije koje poznaje.

“Najpopularniji je Luka Modrić koji igra za Real Madrid, a igrao je u Tottenhamu, Ivan Rakitić iz Barcelone i Mario Mandžukić, koji je sad u Juventusu. Znam i Edina Džeku, on je fantastičan igrač”, kaže Adel.

Uskoro nailazimo na skupinu Arsenalovih navijača u kafiću u starom dijelu Zagreba. Među engleskim navijačima, ponovno ‘uljez’.

Patrik Vanek je iz Češke. Kaže da u toj zemlji ima mnogo navijača Arsenala. Ovo mu je prva utakmica koju će gledati na gostovanju. Zadnje je gledao susret protiv Stoke Cityja. Oduševljen je kako su prihvatili ‘kolege’ iz Londona.

“Arsenalovi navijači su divni ljudi, nisam poznavao ove ljude s kojima sam sada. Došao sam s prijateljima, oni obilaze znamenitosti i crkve, a ovi dečki su me pozvali da dođem i sjednem s njima. Mi navijači Arsenala smo velika obitelj”, kaže Patrik.

Tim Windle stariji je navijač iz predgrađa Londona. Kaže kako su Arsenalovi navijači poznati po prijateljskom pristupu. Huliganizam je u njihovim redovima, kaže, nepoželjan. No, to ne znači da ne navijaju žestoko.

Huliganizam nepoželjan

“Među nama toga nema. Arsenalovi su navijači općenito vrlo dobri, jedni od najboljih navijača u zemlji. Putujemo po cijeloj Europi i uopće nemamo problema i ne izazivamo ih”, kaže ponosno Tim.

Općenito, ističe, problem huliganizma u Engleskoj je pod kontrolom. “Policija ima sve pod nadzorom, nadzor je jak, mnogo je nadzornih kamera, to je u Engleskoj vrlo izraženo, pogotovo u Londonu, tako da su takve pojave ‘protjerane u podzemlje’. Nitko više u Londonu ne traži i ne radi probleme na takav način”.

Njegov mlađi sunarodnjak Josh iz sjevernog Londona sjedi s prijateljima za stolom nešto dalje. Također ističe ‘fair play’ navijača Arsenala.

“Ako želite probleme, to je vaša stvar, možete ih naći ako ih tražite, ali općenito mi želimo prijateljske veze, popiti piće s domaćim navijačima i građanima i razgovarati o nogometu”, kaže Josh.

Upitan koliko poznaje igrače iz regije, odmah se primijeti da se radi o pravom engleskom nogometnom zaljubljeniku.

“Luka Modrić je bio u Tottenhamu i ne volimo ga zato što je igrao tamo. Eduardo da Silva igrao je za Arsenal, on je bio fantastičan igrač, kirurški precizan strijelac i asistent kojeg sam ikada gledao u Arsenalu. Ali, nažalost, omeo ga onaj strašan lom noge. Bio sam toga dana na stadionu i bilo je stravično. Ta mu je ozljeda uništila karijeru”.

Druženje sa Zagrepčanima

Josh navodi još neke igrače iz regije koje smatra izvrsnim i čudi se što reprezentacije koje imaju takve igrače ne postižu bolje rezultate na europskim i svjetskim prvenstvima.

“[Branislav] Ivanović je najbolji desni bek u Premier ligi, nije baš dobro startao ove godine, ali on odlično igra proteklih godina, zabio je mnogo golova”.

Nije zaboravio ni novog trenera West Hama, Slavena Bilića. Iako ih je nedavno porazio, o njemu ima visoko mišljenje.

“Sviđa mi se Slaven Bilić, ima karaktera. Sada se mora dokazati kao trener u Engleskoj i dobro mu ide za sada. Mislim da će biti veliki trener”.

Cassie iz Greenwicha, jugoistočnog dijela Londona, u Zagreb je s prijateljima stigla još u nedjelju. Još uopće nije naišla na domaće navijače.

“Očekujem pobjedu od 5:1 i vatrenu i strastvenu atmosferu i igru. Do sada smo se uglavnom družili sa Zagrepčanima građanima i jako su gostoljubivi. A večeras ćemo navijati za svoje. Druženje s domaćim ljudima i navijanje, to je glavna stvar”, kaže Cassie, koja se također najbolje sjeća Eduarda, a koji je tamo, sjeća se, stigao iz – Dinama.

Navijačima Arsenala za današnju je utakmicu ‘otišlo’ 1.300 karata, no čini se da su velik dio njih kupili ‘ne-Englezi’ – najveća grupa Gunnersa na koju smo naišli stigla je iz Bugarske.

Iz Zagreba, ali navijat će za Arsenal

“Došlo nas je 43, došli smo autobusom.  Putujemo svugdje po Europi na utakmice i navijamo za Arsenal. Radimo sve što i drugi turisti, osim što idemo i na utakmice – pogledamo znamenitosti po gradu, probavamo hranu i piće i vraćamo se kući. Do iduće utakmice”, kaže Pasel Murey.

A do Bugara, u Arsenalovim dresovima još neobičnija skupina – mladi Zagrepčani koji ove večeri neće biti uz Dinamo.

“Zaljubili smo se u taj klub i njegovu zajednicu, to je jedinstvo. I u porazu i u pobjedi ostaješ uz taj klub. Iako smo imali neke teške godine kada smo morali prodavati najbolje igrače, opet ostajemo uz njega. Dakle, jesmo iz Zagreba, ali navijati ćemo za Arsenal. Uvijek navijamo za Arsenal”, kažu Luka i Josip nazdravljajući za pobjedu.

Izvor: Al Jazeera