Oglasi

Na čemu su zapeli pregovori o rušenju SNSD-a

Tri najveće opozicione stranke u RS-u ne slažu se baš najbolje u vezi sa kompenzacionim listama.
Retoričke špekulacije, kako se navodi u saopćenju, prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju s veoma važnog poslaReuters

Političke partije sa sjedištem u entitetu Republika Srpska, počele su prije par mjeseci pregovore o koaliranju kako bi se sa vlasti nakon skoro 12 godina smijenio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Međutim, tri najveće opozicione stranke ne slažu se baš najbolje oko tehničkih stvari.

Za sada je napravljen dogovor između predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića.

Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a, kaže da je dogovor finiširan, ali da je ostala jedna neriješena stvar, koja se tek treba urediti dodatnim aneksom - kompenzacione liste, koje su skoro siguran prolaz u državni i entitetski parlament.

Unutrašnji sukobi

"Još ne želimo da potenciramo kompenzacije, da se sve ne bi pretvorilo u priču oko lične koristi", potvrdio je Krsmanović.

Još kraći je bio Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a nas je za sve informacije uputio u centralu stranke.

Međutim, NDP već mjesecima potresaju unutrašnji sukobi, koji su kulminirali prošle sedmice u Banja Luci, kada su dva odbornika ove stranke napustila klub, navodno – nezadovoljni načinom kako se vodi partija.

Nekada istaknuti članovi NDP-a koji su napustili partiju, najviše zamjeraju predsjedniku stranke Draganu Čaviću što je još u koaliciji sa Krstom Jandrićem, te krive Jandrića za loše prethodne izborne rezultate.

Iako se spekulisalo da će se Čavić odreći Jandrića kratko je odgovorio:

"Neću izbaciti iz stranke nikoga, a pogotovo Jandrića".

Prema sadašnjem dogovoru ove dvije partije, liste će biti zajedničke i pravit će se prema izbornim jedinicama.

Predsjedničko mjesto za Ivanića

"Srpska demokratska stranka (SDS) priključit će se koaliciji PDP i NDP. Nećemo imati zajedničke liste, imaćemo svoje jer to dugujemo našem članstvu, ali vjerujem da ćemo se dogovoriti u vezi sa kandidatima za predsjednika RS-a i za srpskog člana Predsjedništva BiH", rekao je Milan Milićević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Vjeruje da podjele u partiji i "odmetnuti" članove svoje stranke, može smiriti i dio njih vratiti u okrilje stranke.

Ipak, u kuloarima se već spekuliše i o mogućnosti da se dodatni dogovor napravi i sa DNS-om, koji je već godinama u koaliciji sa SNSD-om.

A priča se i o pojedinačnim rješenjima za kandidate.

Navodno, sadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, mogao bi da bude kandidat za predsjednika RS-a, a kandidat za njegovu sadašnju funkciju, Mladen Bosić, dugogodišnji predsjednik SDS-a. Ako se ovaj dogovor i sa SDS-om ispregovara do kraja jeseni, Dragan Čavić bi u slučaju pobjede ovog bloka mogao da se nada funkciji predsjednika Skupštine entiteta Republika Srpska.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.