Na božićnoj misi papa Franjo molio za mir

Rimokatolička crkva i sve kršćanske crkve koje računaju vrijeme po gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Božić, koji se slavi kao dan Isusova rođenja.

Božić je jedan od najznačajnijih blagdana u kršćanskom svijetu, koji broji najmanje 1,2 milijarde vjernika. Osim u krugu obitelji, obilježava se misnim slavljima u crkvama.

Na tradicionalnoj božićnoj misi papa Franjo molio je da što prije stupe na snagu sporazumi o uspostavi mira u Siriji i Libiji koje podupire UN i da što prije prestanu patnje tamošnjih naroda, zahvalivši zemljama koje su primile izbjeglice.

Govoreći s balkona bazilike Sv. Petra u Rimu, Papa je na prvi dan Božića apelirao na mir u svijetu pogođenom ratovima, siromaštvom i napadima ekstremista.

Osvrnuo se i na “brutalne terorističke napade” izvedene u Francuskoj 13. studenog, kao i na konflikte u Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini.

“Samo Božja milost može osloboditi čovječanstvo mnogih oblika zla, najmonstruoznijeg zla svih vremena, koje je sebičnost ostavila u našoj sredini”, poručio je papa Franjo.

Božićne mise u regiji

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je u božićnoj propovjedi u Zagrebačkoj katedrali da nas je Božićem Bog poučio da ima smisla započeti iznova, bez obzira na stanje koje pogodi čovjeka, društvo ili zajednicu.

“Kakogod tko nisko pao, i onda kad mu život izgleda kao zazidana samica – ima smisla napraviti rez i krenuti ispočetka”, kazao je.

Poručio je da vjernici u hrvatskom društvu, obasjani svjetlom novorođenoga Djeteta Božjega, mogu vidjeti da su mnoge egzistencijalne poteškoće koje muče ljude, ali i drugi problemi u koje su gurnuti, sindrom oponašanja određenih struktura.

„Nije li to što u našem društvu raste broj siromašnih građana, što se gasi proizvodnja, što izumire selo, što sve više obitelji kuca na vrata naših Caritasa – pokazatelj da se gospodarska i socijalna strategija više oponašaju nego što se žive“, upitao je kardinal Bozanić.

Svetom misom koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen najradosniji katolički blagdan Božić.

Nadbiskup vrhbosanski podsjetio je da je Isus došao prosvijetliti čovječanstvo i srca ljudska, kako bi živjeli i radili po volji i iz uvjerenja. To je, smatra, ono što treba progovoriti čovjeku današnjice.

“Ne možeš biti sretan ako odbiješ svjetlo koje je došlo da te prosvijetli, ako odbiješ onoga ko je došao da te napravi čovjekom. Biti dijete Božje – to znači Božji zakon i stavljanje Boga na prvo mjesto”, kazao je.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je božićnu misu u župi Krista Kralja u Beogradu.

U poslanici je poručio da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge podčinjavamo nego da jedni druge obogaćujemo.

“Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumijevanja, sukoba i mržnje. To je razlog zašto papa Franjo toliko naglašava da, prije svega, treba da se molimo jedni za druge”, naveo je Hočevar u Božićnoj poslanici.

Papa: Njegovati osjećaj za pravdu

Papa Franjo je, predvodeći sinoć božićnu misu u bazilici sv. Petra, pozvao sve ljude “opijene” posjedovanjem materijalnih bogatstava i površnim prividima da se vrate pravim životnim vrijednostima.

“U društvu prečesto opijenom konzumerizmom i hedonizmom, bogatstvom i ekstravagancijom, prividima i narcizmom, to Dijete [Isus] poziva nas da budemo trezveni, drugim riječima jednostavni, uravnoteženi, dosljedni, da možemo vidjeti i činiti ono što je važno”, rekao je Papa.

“U svijetu koji je prečesto nemilosrdan prema grešniku i popustljiv prema grijehu, moramo njegovati snažan osjećaj za pravdu, razlikovati dobro od zla i činiti Božju volju”, dodao je.

Polnoćka u Betlehemu

Glavni katolički poglavar u Svetoj zemlji, latinski jeruzalemski patrijarh Fuad Tval, pozvao je na misi polnoćki u Betlehemu, mjestu rođenja Isusa Krista, da svijet postane mjesto u kojemu će pravda i milosrđe nadvladati mržnju i sukobe. 

“Zajedno molimo za promjene u svijetu, da svijet postane sigurnije mjesto za život i utočište gdje će pravda nadvladati nadmetanja i sukobe, milosrđe osvetu a humanost mržnju”, poručio je latinski jeruzalemski patrijarh.

“Žalosni smo što moramo reći da smo izgubili humanost i duhovne vrijednosti. Vjera je postala razlog za ubijanja u ime Boga, umjesto da bude motivacija za empatiju i bratstvo”, poručio je.

Kazao je kako smo u nedavnoj prošlosti bili svjedoci mnogim zastrašujućim incidentima diljem svijeta. Prisjetio se žrtava nasilja i terorizma u Palestini i susjednim zemljama, kao i milijuna izbjeglica koji danas žive u izbjegličkim kampovima te bježeći čamcima gube živote na moru.

Na polnoćki, kojoj su nazočili i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i premijer Rami Hamdallah, Tval je rekao kako su vlasnici uništenih domova u Jeruzalemu i oduzete imovine u Palestini u njegovim molitvama, jer je riječ o ljudima koji su podvrgnuti kolektivnoj kazni.

Tri božićne mise

Božić se počeo obilježavati u Rimu u četvrtom stoljeću, i to 25. prosinca, mada se pouzdano ne zna datum Isusova rođenja.

Na taj dan su Rimljani slavili Sol Invictus, odnosno rođendan Nepobjedivog Sunca, te se pretpostavlja da je proslava Božića na taj dan nastavak tradicije blagdana.

Na Božić se služe tri božićne mise, prva je noć uoči Božića – polnoćka, potom zornica koja slavi dolazak Krista, a na sam dan Božića se slavi glavna misa.

Izvor: Al Jazeera i agencije