Oglasi

Na bonovima za hranu 47 miliona Amerikanaca

Prije deset godina, ta brojka iznosila je 17 miliona, što dosta govori o stanju ekonomije u Americi.

Mnogi nezaposleni Amerikanci zatražili su pomoć od vlasti.

Naime, američka Vlada pokrenula je program pomoći za nabavljanje hrane tako što je omogućila socijalno ugroženom stanovništvu da hranu kupuje putem bonova.

Kako bi se i sam uvjerio u efikasnost tog programa, gradonačelnik Newarka, najvećeg grada u saveznoj državi New Jersey Cory Booker odlučio je i sam pokušati da - tokom jedne sedmice - jede isključivo hranu koju kupuje bonovima.

Booker je na neobičnoj dijeti. Gradonačelnik Newarka je na pola zadatka kojeg je sam sebi postavio. Preživjeti sedmicu, hraneći se isključivo bonovima za hranu.

Socijalne mreže

"Ako ste na ograničenom budžetu, morate mnogo više razmišljati gdje ćete kupovati hranu", kaže Cory Booker, gradonačelnik New Jerseya.

Booker koristi socijalne mreže kako bi izvještavao javnost o svom iskustvu. Ali Kevinu Mccabeu glad nije nepoznanica.

Iako podržava eksperiment Bookera, tvrdi da ipak prekratko traje.

"On zna da se nakon završetka sedmice može vratiti mesnim odrescima i krompiru. Volio bih kada bi istrajao mjesec dana, da bude u mojoj koži", kaže Kevin Mccabe, korisnik bonova za hranu.

Kevin je radio u banci. Ali ostao je bez posla i posljednje tri godine živi od invalidske penzije od 1200 dolara i bonova za hranu u visini 16 dolara mjesečno.

U supermarketu, najviše pažnje obraća na cijene. Tako je i sa još 47 miliona Amerikanaca koji žive od bonova za hranu. Prije deset godina, ta brojka iznosila je 17 miliona, što dosta govori o stanju ekonomije.

Javne kuhinje su bile posljednje rješenje za ugroženo stanovništvo, ali danas imaju redovne mušterije i jedva mogu zadovoljiti potražnju.

Država ne pomaže. Kongres razmatra da kroz narednih deset godina na budžetu programa bonova za hranu uštedi 16 milijardi dolara.

Kevinova bojazan

Adele Latourette iz Koalicije protiv gladi u New Jerseyu, kaže: "Mnogo je lakše gledati u brojeve i okrenuti glavu od ljudi na koje se ti brojevi odnose. Jasno mi je da imamo deficit, ali ne vjerujem da se on treba rješavati tako što ćemo ljude gurnuti sa litice."

Bez socijalne pomoći i bonova za hranu, Kevin se boji da će završiti kao beskućnik.

"Političari sada brinu o drugim stvarima. Ali ne bave se ključnim pitanjima poput gladi u Americi."

I dok se političatri ne pozabave najsiromašnijim slojem stanovništva, Kevinove svakodnevne brige se nastavljaju.

Izvor: Al Jazeera