Na biralištu s maskama: Završili sporni predizbori u Wisconsinu

'To je mračan dan za našu demokratiju', rekao je demokrat Tom Perez (EPA)

Sa zaštitnim maskama i nastojeći održati sigurnosni razmak, hiljade birača glasale su na spornim predizborima u američkoj saveznoj državi Wisconsin, koja je prije dvije sedmice pozvala stanovništvo da ostane kod kuće i smanji širenje bolesti COVID-19, javlja AFP.

Izborima je prethodila pravna bitka demokrata i republikanaca.

Demokratski guverner Tony Evers u ponedjeljak je odgodio izbore do juna, ali je republikanska većina u tamošnjem parlamentu uložila žalbu sudu uz obrazloženje da Evers ne može jednostrano mijenjati datum izbora.

Vrhovni sud Wisconsina većinom glasova, glasajući po ideološkoj liniji, odlučio im je dati za pravo, prenosi Hina.

SAD je u utorak imao najcrnji dan pandemije korona virusa s gotovo 2.000 mrtvih u 24 sata.

Čekanja i po sat

No, u Milwaukeeju, gdje je bilo otvoreno samo pet glasačkih mjesta za 600.000 stanovnika, birači su morali u redu čekati gotovo sat vremena da glasaju.

U južnijem gradu Kenoshi voditeljica birališta dočekivala je sugrađane u punoj zaštitnoj opremi, sa zaštitnim naočalama i maskom. Drugi učesnici imali su samo maske i bili zaštićeni pregradama od pleksiglasa.

Najmanje 2.500 članova Nacionalne garde Wisconsina nadomjestilo je radnike na biralištima, kojih je manjkalo zato što su neki od njih oboljeli, a drugi se nisu usudili doći u strahu da se ne zaraze.

‘Mračan dan za demokratiju’

Najveći favorit na predizborima demokrata, bivši potpredsjednik Joe Biden (77), ustvrdio je da su republikanci insistirali na održavanju tih predizbora jer “znaju da će mali odziv birača igrati u njihovu korist”.

“Nije trebalo glasati na biralištima. Svi glasački listići trebali su biti poslani poštom”, rekao je Biden.

Rijetke ankete daju Bidenu prednost u toj državi, ali rezultati će biti poznati tek 13. aprila, dokad će stići glasovi poštom.

Bidenov rival Bernie Sanders nazvao je “skandaloznom” odluku republikanaca da predizbori budu održani “samo zato da bi oni ubrali političku korist” i upozorio je da bi “takva odluka mogla biti smrtonosna”.

“To je mračan dan za našu demokratiju”, rekao je predstavnik demokrata Tom Perez.

Trumpova podrška

Donald Trump sumnjiči demokrate da su odgodu htjeli isposlovati u vlastitom interesu jer strahuju da bi konzervativni sudija Vrhovnog suda Wisconsina Daniel Kelly, kome je Trump dao podršku, pobijedio svog protivkandidatata.

“Čim sam ga ja podržao, pobjesnili su”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Prije dvije sedmice, prije dva dana, nisu željeli odgodu. Bilo im je svejedno jer su mislili da će oni pobijediti.”

Zbog pandemije korona virusa, nijedni demokratski predizbori nisu održani od 17. marta.

Do danas su 15 saveznih država i teritorija Portoriko odgodili predizbore. Dalje, glasanje će se obavljati isključivo poštanskim putem za druge predizbore predviđene u aprilu (10. aprila – Aljaska, 17. aprila – Wyoming).

Riječ je gotovo o prekidu predizborne kampanje, a što čini pritisak na Sandersa (78) da odustane od takmičenja za stjecanje statusa demokratskog kandidata za izbore za Bijelu kuću jer već sada mnogo zaostaje za Bidenom i vjeruje se da tu razliku teško može nadoknaditi.

Saga u Wisconsinu pobudila je sumnje u to da će, ako pandemija potraje, moći biti održani predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori predviđeni za 3. novembar.

Izvor: Agencije