Oglasi

Na Beogradskom sajmu automobila 400 izlagača

Manifestacija na kojoj 'muškarci plaču od sreće' održava se na 35.000 kvadratnih metara i trajat će do 29. marta.

MQncUqKnEzs

Međunarodni salon automobila, pod sloganom "Mesto na kome muškarci plaču od sreće", koji je okupio blizu 400 izlagača iz 26 država, otvoren je u petak u Beogradu.

Ministar privrede Željko Sertić je tom prilikom poručio kako Srbija ima veliki potencijal u razvoju automobilske industrije, prenosi agencija Tanjug.

Istakao je da je ova manifestacija najveća i najstarija u regiji i da je jedina koja je od 2008. godine do danas preživjela krizu i uspjela održati se na istom nivou te da u njoj i dalje učestvuju najznačajnije svjetske kompanije automobilske industrije.

Prošle godine ukupni prihodi kompanija u sektoru automobilske industrije bili su veći od dvije milijarde eura, a drumska vozila u izvozu Srbije učestvuju sa 14 posto.

Sertić je naveo da je autoindustrija u Srbiji stara gotovo 75 godina i među granama je koja ima najviše potencijala za industrijski razvoj i razvoj ekonomije.

Generalna direktorica Beogradskog sajma Danka Celić rekla je da će posjetioci ove manifestacije moći vidjeti stotine modela iz 30 država, iz pogona 35 najvećih svjetskih proizvođača, koje u Srbiji zastupa 20 kompanija.

Premijera 50 modela

Dodala je da će na Sajmu automobila u Beogradu biti organizirano čak 50 premijera.

Istovremeno, na Beogradskom sajmu bit će održan i deveti Međunarodni sajam motocikala Motopassion.

Posjetiocima će se predstaviti proizvođači, uvoznici, distributeri svih automobilskih brednova koji posluju na tržištu Srbije.

Već su izloženi poznati brendovi poput Mercedesa, Volkswagena, Škode, BMW, Opela, FIATA, Renaulta, Peugeota, Citroena, Toyote, Mazde, Kie, Hyundaia, Honde, Subarua, Forda, Land Rovera, Jaguara...

Posjetiocima manifestacije i stručnoj javnosti u Srbiji bit će premijerno predstavljeno blizu 50 automobila, a očekuje se da će najveću pažnju izazvati modeli koji u Beograd dolaze s nedavno završenog Sajma automobila u Ženevi.

Sajam automobila i motocikala je smješten na 35.000 kvadratnih metara i trajat će do 29. marta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.