Na aukciji sjekira iz ‘Isijavanja’ i svjetlosna sablja iz ‘Zvjezdanih ratova’

Očekuje se da će se svjetlosna sablja Samuel L Jacksona u 'Zvjezdanim ratovima: Osveta Sitha' prodati za 100.000 funti (EPA)

Memorabilije iz najpoznatijih filmskih uspješnica, među kojima i Jack Nicholsonova sjekira iz filma Isijavanje te svjetlosna sablja Samuel L Jacksona iz Zvjezdanih ratova naći će se na aukciji u septembru.

Na aukciji će se 30. septembra i 1. oktobra naći oko 900 predmeta. Očekuje se da će biti prikupljeno više od šest miliona funti.

Među predmetima koji će se naći na aukciji londonske kuće The Prop Store je i oklop koji je glumac Russell Crowe nosio u svojoj Oscarom nagrađenoj ulozi u filmu Gladijator.

Kaciga Stormtroopera iz Zvjezdanih ratova: Nova nada (1977.) jedan je od najtraženijih predmeta s procijenjenom prodajnom cijenom između 120.000 i 180.000 funti.

Očekuje se da će se Batmanov oklop kojeg je Michael Keaton nosio u filmu iz 1989. godine, prodati za više od 80.000 funti, a svjetlosna sablja Samuel L Jacksona u Zvjezdanim ratovima: Osveta Sitha za 100.000 funti.

Patike i čarape oz Forrest Gumpa

Oglašen kao “prikladan za razne vrste budžeta”, jedan od najmanje skupih predmeta je zlatna karta Willy Wonke, poster filma iz 2005. Charlie i tvornica čokolade, procijenjen na 300 funti.

Patike Nike i čarape koje je Tom Hank nosio u Forrest Gumpu procjenjuju se između 8.000 i 10.000 funti.

Na aukciji će se naći i odijelo koje je nosila Halle Berry kao Storm u filmu X-Men, kao i “sveta ručna granata” od Antiocha iz komedije Monty Python i Sveti gral.

Izvor: Agencije