Oglasi

Na američko-meksičkoj granici uhapšeno 110.000 migranata

Iz Američke carine i granične zaštite su saopćili da je u aprilu meksičku granicu prešlo 109.144 migranta koji su uhapšeni.
Migranti kao kao glavne razloge bijega iz svojih zemalja navode siromaštvo, nasilje i tiranijuReuters

Broj migranata koji su bili uhapšeni na američko-meksičkoj granici prošlog mjeseca premašio je 100.000.

Zvaničnici Američke carinske i granične zaštite saopćili su da je u aprilu meksičku granicu prešlo 109.144 migranta koji su uhapšeni, prenosi Anadolija.

Broj ilegalnih ulazaka u SAD prošlog mjeseca je povećan šest posto.

Zvaničnici su poručili da očekuju da će taj broj na godišnjem nivou iznositi i do milion migranata.

Predsjednica američke pogranične policije Carla Provost zabrinuta je zbog gubitka granične kontrole.

Granična policija koristila suzavac

Migranti, koji Gvatemalu, Honduras i El Salvador napuštaju zbog nasilja i siromaštva, nastavljaju preko Meksika ulaziti u SAD.

Više od 7.000 ljudi u novembru prošle godine je iz zemalja Srednje Amerike krenulo prema SAD-u i stiglo do meksičkog grada Tijuana.

Mnogi migranti odlučili su se na bijeg iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a kao glavne razloge navode siromaštvo, nasilje i tiraniju.

Uprkos upozorenjima da će biti privedeni, odlučni su ući u SAD.

Pripadnici granične policije SAD-a u novembru su protiv migranata, među kojima su se nalazili i maloljetnici, koristili suzavac, u namjeri da ih spriječe da pređu granicu.

Glavno obećanje u Trumpovoj kampanji

Predsjednik SAD-a Donald Trump je ranije poručio da će zatvoriti granicu ukoliko Meksiko "odmah ne zaustavi nezakonite migracije u SAD".

On je i ranije često isticao kako će zatvoriti granicu s Meksikom.

Migranti koji nezakonito prelaze američku granicu izazvali su ozbiljne napetosti između SAD-a i Meksika, a zatvaranje granice s Meksikom bilo je jedno od glavnih obećanja Trumpa u predizbornoj kampanji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.