Oglasi

Na Aljasci rekordna temperatura od 32 stepena

Stručnjaci tvrde da će epizode ekstremnih vremenskih uslova biti sve češće zbog globalnog zagrijevanja.
Prosječna temperatura za juli u Anchorageu iznosi 23,89 stepeniAnchorage.net

Temperatura na međunarodnom aerodromu u Anchorageu, najvećem gradu na Aljasci, dostigla je na Dan nezavisnosti rekordnu temperaturu od 32,22 stepena.

Najviša temperatura u tom gradu prethodno je izmjerena 14. juna 1969. godine i iznosila je 29,44 stepena, rekao je Bob Clay iz Nacionalne meteorološke službe, prenosi Tanjug.

On je dodao da je prosječna temperatura za juli u Anchorageu 23,89 stepeni.

Na tri lokacije na Aljasci zabilježene su rekordno visoke temperature, što stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama.

Rekordno nizak nivo mora

Clay objašnjava da je do rekordnih temperatura došlo zbog visokog zračnog pritiska iznad većeg dijela Aljaske.

Stručnjak za klimu u Centru Fairbanks pri Univerzitetu Aljaske Rick Thoman kaže da će epizode ekstremnih vremenskih uslova biti sve češće zbog globalnog zagrijevanja.

On dodaje da su u Aljaskom zalivu, Beringovom moru i Čukotskom moru južno od Polarnog kruga vode izuzetno tople, kao i da je nivo mora rekordno nizak za ovo doba godine na sjevernoj i sjeverozapadnoj obali Aljaske.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.