Oglasi

Na afričkom kontinentu 72 miliona djece radnika

Prema istraživanju Afričke unije, 31,5 miliona djece na ovom kontinentu radi opasne poslove, dok je u svijetu 152 miliona djece zaposleno.
Prema Međunarodnoj organizaciji rada, gotovo polovina djece-radnika u svijetu je u AfriciEPA

Afrička unija pokrenula je desetogodišnji akcioni plan za povratak normalnom životu 72 miliona djece radnika na tom kontinentu.

Navedeno je da u svijetu postoji 152 miliona djece koja su zaposlena, a od tog broja 72 miliona su na afričkom kontinentu, prenosi Anadolija.

Prema istraživanju Afričke unije, 31,5 miliona djece u Africi radi opasne poslove.

Smatraju da je na afričkom kontinentu povećan broj djece radnika, dok opada u ostalim dijelovima svijeta.

'Moderno ropstvo'

Istakli su da je Unija počela konsultacije sa svim ustanovama kojih se tiče ovo pitanje, a u cilju prekida dječjeg rada, prisilnog rada, trgovine ljudima i modernog ropstva.

Kako su naveli, cilj akcionog plana usvojenog na samitu Afričke unije u februaru ove godine je zaustaviti rad djece na cijelom kontinentu.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada (ILO), gotovo polovina djece radnika u svijetu je u Africi; 62,1 milion je u Aziji i Pacifiku; 10,7 miliona u Americi; 1,2 miliona u arapskim zemljama;  5,5 miliona u Evropi i Centralnoj Aziji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.