MWC u Barceloni otkazan zbog ‘više sile’, organizatoru prijete tužbe

MWC je trebao biti održan od 24. do 27. februara (EPA)

Nakon što su zbog straha od širenja korona virusa otkazali telekomunikacijsku konferenciju Mobile World Congress (MWC) u Barceloni, njeni organizatori suočavaju se s potencijalnim finansijskim tužbama domaćina i izlagača, ali su u četvrtak istaknuli kako je do otkazivanja došlo zbog “više sile”.

“Ovo je situacija više sile. Nećemo nagađati, vidjet ćemo šta je određeno u ugovorima. Analizirat ćemo svaki od njih. Još uvijek nismo proučili troškove. Kongres smo otkazali zbog epidemije”, rekao je John Hoffman, predsjednik Udruženja telekomunikacijskih kompanija GSMA, koja organizira kongres, na konferenciji za medije u Barceloni.

Vjeruje kako će GSMA izbjeći “penale” (kaznu) zbog klauzule o “višoj sili” u ugovorima, prenosi Hina.

Godišnji kongres tehnološke industrije i telekomunikacija, koji u Barcelonu dovodi više od 100.000 posjetitelja, trebao je biti održan od 24. do 27. februara, ali je otkazan nakon što su brojni izlagači uplašeni mogućom zarazom korona virusom iz Kine odbili doći.

‘Riječ je eksploziji jedne bolesti’

GSMA je odluku o otkazivanju donio zbog otkazivanja dolaska kompanija poput Deutsche Telekoma, Vodafonea, BT-a i Nokije.

“Ne radi se ovdje o ničemu protiv Barcelone ili Španije. Niti je ovo odluka temeljena na finansijama. Riječ je eksploziji jedne bolesti. Ljudi u svijetu umiru. Na kongresu u Barceloni mi bismo okupili hiljade osoba, a to je bio rizik kojeg smo htjeli izbjeći”, dodao je Hoffman, čije udruženje za organiziranje kongresa ima ugovor do 2023. godine.

“Iskreno želimo okupiti sve svoje članove ovdje u Barceloni na kongresu iduće, 2021. godine”, napomenuo je.

Hoffman je rekao je kako su “evropski centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali brojna saopćenja o važnosti ograničavanja i smanjenja susreta s tolikim brojem sudionika”.

Izaslanica španske Vlade u Barceloni Teresa Cunillera rekla je kako “ne postoji nikakva opasnost” za organiziranje konferencija u tom gradu, kao i u čitavoj Španiji.

Španski ministar zdravstva Salvador Illa kazao je novinarima u Briselu, uoči sastanka s evropskim ministrima zdravstva, da nije bilo javne zdravstvene ugroženosti zbog koje je trebalo otkazati kongres u Barceloni.

Prihodi manji za 220 miliona eura

“Analizirat ćemo situaciju u vezi korona virusa te pojačati mjere saradnje među zemljama Evropske unije. To je uvijek bio stav Španije”, rekao je Illa, najavivši bilateralni sastanak s hrvatskim ministrom Vilijem Berošem.

Hrvatska do juna predsjeda Vijećem EU-a.

Otkazivanjem kongresa u Barceloni pogođeni su lokalni hoteli i smještajni kapaciteti, restorani, mali trgovci i sektor mobilnih telefona te tehnološke opreme.

PIMEC, udruženje katalonskih malih i srednjih preduzeća, procijenilo je kako će otkazivanje kongresa smanjiti prihode njenim članicama za ukupno 220 miliona eura.

Izvor: Agencije