Muzej dočekao jubilej zatvorenih vrata

Menadžment je prije četiri mjeseca odlučio da zatvori muzej, pravdajući tu odluku teškom finansijskom situacijom (Anadolija)

Simboličnim polaganjem cvijeća na vrata Zemaljskog muzeja i paljenjem svijeća na stepenicama ispred muzeja, grupa građana Sarajeva obilježila je 125. godišnjicu muzeja koji svjedoči o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu države Bosne i Hercegovine.

Godišnjicu kojom bi se mogle ponositi najveće muzejske institucije u svijetu Zemaljski muzej u Sarajevu dočekao je zaključanih vrata, jer ga je menadžment Muzeja prije četiri mjeseca odlučio zatvoriti, pravdajući tu odluku teškom finansijskom situacijom i nemogućnošću održavanja minimalnih funkcija.

“Sa 125 ruža i 125 dodira kvake danas smo obilježili 125 godina postojanja Zemaljskog muzeja. Ipak, danas trebamo slaviti, jer se unutra nalaze veoma vrijedni eksponati. Naša zemlja treba preokrenuti stvari tako što će vratiti 68 radnika Muzeja na posao i uspostaviti ravnotežu između onoga što je interes građana i razvoja ove zemlje na pravi način”, kazao je jedan od inicijatora okupljanja Sarajlija ispred Zemaljskog muzeja, direktor Festivala Sarajevo – Sarajevska zima Ibrahim Spahić, i dodao da je Zemaljski muzej pod zaštitom građana i “ljudi koji stvaraju”.

‘Tužan dan’

Načelnica odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja Lebiba Džeko zahvalila je svim građanima koji su došli kako bi obilježili 125. godišnjicu.

“Ovo je danas trebao biti radostan dan za Zemaljski muzej. Ipak, ovo je tužan dan koji danas obilježavamo. Naša je želja bila da vas primimo u botaničkom vrtu i da istinski proslavimo ovaj dan. Nadam se da ćemo uskoro biti u prilici da obilježimo to na pravi način”, rekla je Džeko.

Na obilježavanje godišnjice Zemaljskog muzeja došli su i učenici osnovnih i srednjih škola u Sarajevu.

Gimnazijalac Halid Musić izrazio je nezadovoljstvo time što je Zemaljski muzej zatvoren.

“Poslije rata sve je otišlo u propast. Treba sve iz temelja mijenjati, prvo vlast. Ne brinu se za narod, ni šta će se sa njima desiti. Došao sam da se izborim da muzej opet bude otvoren”, istakao je Musić.

Neprocjenjiva vrijednost

Na obilježavanju 125. godišnjice Zemajskog muzeja okupljenim građanima pridružio se penzionirani general Armije Bosne i Hercegovine i osnivač udruženja Obrazovanje gradi BiH Jovan Divjak.

“Očekivao sam da neću moći doći do muzeja, mislio sam da će ovde biti puno sarajevske dece, da je neki ministar predložio da se dovedu deca. Ovaj dragulj kojeg nema na Balkanu poseduje takve eksponate kojih nema nigde u Evropi. Pozdravljam ministre koji nisu došli danas, jer oni bi trebali iskoristiti svoje ideje o tome da Zemaljski muzej bude na prvom mestu interesa svih nivoa vlasti”, kazao je Divjak.

Zemaljski muzej u Sarajevu najstarija je moderna kulturna ustanova u Bosni i Hercegovini, osnovana 1888. godine.

Ima status nacionalne galerije, sa zbirkama neprocjenjive vrijednosti, koje svjedoče o kulturnom, civilizacijskom i svakom drugom razvoju tokom bh. historije.

Nakon rata, brigu o Zemaljskom muzeju nikad zvanično nije preuzela država Bosna i Hercegovina. Muzej je zatvoren 4. oktobra 2012. godine.

Izvor: Agencije