Mutabdžija za sastanak o Konjević Polju

Roditelji i djeca iz Konjević Polja su od srijede pred zgradom OHR-a u Sarajevu (Anadolija)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija pozvao je na sastanak u ponedjeljak, 14. oktobra, predstavnike OSCE-a i Ureda visokog predstavnika (OHR) na kojem će iznijeti novu inicijativu za optimalno rješavanje novonastale situacije u školama u Vrbanjcima i Konjević Polju.

Mutabdžija je rekao Srni da je obrazovni sistem u Republici Srpskoj ustavna kategorija koja je isključivo u njenoj nadležnosti.

“Svjesni smo situacije u školama u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša i u Konjević Polju kod Bratunca, u kojoj su učenici jedini gubitnici”, rekao je Mutabdžija.

On je dodao da je na rješavanju ovih pitanja Ministarstvo prosvjete i kulture intenzivno radilo u proteklom periodu.

Mutabdžija i bošnjački članovi Vijeća roditelja iz Konjević Polja ranije su se dogovorili u Banja Luci o načinu realizacije njihovih zahtjeva koji se odnose na nacionalne grupe predmeta i polasku djece u školu.

Bojkot nastave

Međutim, uprkos tome dio đaka Bošnjaka u Konjević Polju kod Bratunca, te u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši ponovo bojkotira nastavu.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja su saopćili da će provesti treću noć pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Šefica Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini Marry Ann Hennessey najavila je kako će predložiti kompromis za povratak u školu bošnjačke djece iz Konjević Polja, povratničkog  mjesta u bh. entitetu Republika Srpska.

Hennessey je neslužbeno posjetila roditelje i djecu koji su proveli i drugu noć pred zgradom Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, te se kasnije susrela s potpredsjednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom.

„Konkretno rješenje ovog problema znači izbjegavanje politizacije i slanja bilo kakvih negativnih vibracija iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, od kojih ni roditelji ni djeca nemaju koristi, nego je nužna jednostavna provedba zakona i međunarodnih konvencija“, mišljenja je Kebo.

Ljudska prava

Kebo je tražio konkretan odgovor od Hennesesey na pitanje koje danima postavljaju roditelji iz Konjević Polja, a to je imaju li djeca pravo na nacionalnu grupu predmenta ili ne i je li ovo pitanje obrazovnog sustava ili pitanje ljudskih prava i diskriminacije.

Hennessey je odgovorila kako djeca iz Konjević Polja, s aspekta ljudskih prava, to pravo imaju i da se njihov problem odnosi na provedbu ljudskih prava i diskriminaciju, a ne samo na sustav obrazovanja.

Oboje su zaključili kako se od resornog ministra iz Republike Srpske treba zatražiti podrška produktivnim i kompromisnim rješenjima, dogovorenim unutar lokalne zajednice u Bratuncu.

„Hennessey je najavila kako će obaviti razgovor s resornim ministrom RS-a i predložiti mu kompromisno i mirno rješenje problema“, priopćila je Služba za informiranje potpredsjednika Federacije BiH.

Djeca ne idu u školu

Jedan od roditelja iz Konjević Polja, Muhizin Omerović, rekao je novinarima kako su djeca i žene, kao i prve noći prosvjeda, prenoćili u sarajevskom naselju Nedžarići.

„Bilo nam je bolje nego prethodnu noć, jer je bilo znatno toplije“, objasnio je Omerović okolnosti u kojima su noć pod šatorima proveli očevi.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja su saopćili da će provesti treću noć pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Roditelji i djeca iz Konjević Polja od srijede su pred zgradom OHR-a, gdje od međunarodne zajednice traže da se konačno izjasni o tome imaju li bošnjačka djeca pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Nezadovoljni roditelji su već dvije noći proveli pod šatorima i najavljuju da neće odustati dok njihovi problemi ne budu riješeni.

Na šatorima koji su postavljeni ispred OHR-a istaknute su parole na kojima piše: „Jesmo u tami, ali nismo sami. Hvala, Sarajevo!“, „Odgovorite djeci šta su njihova prava“, „Šutnja = Odobravanje“, „Hoćemo u školu“.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od početka školske godine, jer Ministarstvo prosvjete Republike Srpske nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta, kao i adekvatno rješavanje pitanja nacionalnog sastava školskog odbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije