Mustafa: Sudovi u Srbiji nemaju pravo suditi Kosovarima

Isa Mustafa je kazao da će Vlada Kosova reagirati i izvršiti pritisak na Srbiju (AFP)

Kosovski premijer Isa Mustafa reagovao je na presudu suda u Srbiji osmorici bivših članova Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ocjenjujući da je to farsa.

“Srbija treba da sudi i osudi zločince koji su ubili 15.000 nedužnih kosovskih građana”, napisao je Mustafa na Facebooku, prenosi danas prištinski list Telegrafi.

On je dodao da nijedan sud u Srbiji nema pravo kazniti kosovske vojnike. Istakao je da će Vlada Kosova reagirati i izvršiti pritisak na Srbiju.

Osuđeni na 15 godina zatvora

Sud u Srbiji osudio je u odsustvu osmoricu bivših pripadnika OVK-a zbog uloge u napadima na vojnike bivše Vojske Jugoslavije u selu Košare u septembru 1998. godine.

Bivši članovi OVK-a osuđeni su na po 15 godina zatvora, a među njima su i kosovski zastupnici Anton Cuni i Rustem Berisha.

Kako pišu beogradski mediji, Viši sud u Nišu jučer je na po 15 godina zatvora osudio pripadnike bivšeg OVK-a zbog oružanih napada na vojnike Vojske Jugoslavije krajem ljeta i početkom jeseni 1998.

Njima se sudilo u odsustvu, a u ponovljenom sudskom procesu u Nišu te u Višem sudu u Mitrovici prije četiri i po godine.

U obrazloženju presude rečeno je da je nepobitno utvrđeno da su sa tridesetak članova grupe Kobra u septembru 1998. godine na jugoslavensko-albanskoj granici između karaula Maja čoban i Morina u jednom danu dva puta postavljali protivtenkovske mine i iz zasjede napali pripadnike vojske, među kojima je više ubijeno i ranjeno.

Izvor: Agencije