Mustafa prihvatio da mandatar za sastav Vlade Kosova bude Kurti

Mustafa je rekao da je dosad usaglašen veći dio programa buduće vlade i dodao da neke razlike postoje kad je riječ o ekonomskim i socijalnim pitanjima (EPA)

Demokratski savez Kosova (DSK) poštivat će princip prema kojem će mandatar biti kandidat stranke koja je na proteklim vanrednim izborima osvojila najviše glasova. To je u ovom slučaju Pokret Samoopredjeljenje, odnosno Albin Kurti.

Ovo je rekao Isa Mustafa na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, prenosi Tanjug.

Najavio je sastanak dvije stranke na najvišem nivou, na kojem će, kako je kazao, biti riječi o dijalogu sa Srbijom i još nekim pitanjima.

Kurti, predsjednik Samoopredjeljenja, prema saopćenim konačnim rezultatima u četvrtak, pojedinačno je osvojio najviše glasova i osigurao premijersku funkciju.

Dogovoren program

Mustafa je rekao da je dosad usaglašen veći dio programa buduće vlade i dodao da neke razlike postoje kad je riječ o ekonomskim i socijalnim pitanjima, prenijela je prištinska Koha.

Dodao je da je usklađenost postignuta na zavidnom nivou i u organizaciji Vlade i načinu funkcioniranja budućih ministarstava.

“Nova vlada bit će efikasnija i ekonomičnija. Ne treba se baviti pitanjima o kojima se ne slažemo iako ih je vrlo malo”, rekao je Mustafa.

Izvor: Agencije