Oglasi

Mustafa poručio Haradinaju da ne glumi žrtvu

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova poručio je premijeru Kosova da što se tiče taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH može raditi šta hoće jer je na vlasti.
ISA Mustafa: Ne prihvatamo dijalog o granicama, teritoriji i državnosti KosovaEPA

Lider najutjecajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je premijeru Kosova Ramushu Haradinaju da ne glumi žrtvu i da što se tiče 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine može raditi šta hoće jer je na vlasti.

Mustafa je to poručio nakon što ga je Haradinaj, zajedno s Hashimom Thachijem, Fatmirom Limajem i Kadri Veselim, optužio da je prebrzo i lako odustao od taksi te da je to zato što su se, kako je rekao, obavezali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mustafa je na svom Facebook profilu odbacio Haradinajeve tvrdnje, istakavši da ga stavljanjem zajedno u koš s Thacijem, Limjem i Veselim i tvrdnjom da oni sve u vezi s taksama rade u korelaciji sa Srbijom, ne samo da je netačno, već da liči na kampanju.

Nema dijaloga o granicama i državnosti

Napominjući da se on i Demokratski savez Kosova ne pridružuju nikome, Mustafa je poručio da su stavovi te stranke jasni: "Ne prihvatamo dijalog o granicama, teritoriji i državnosti Kosova proglašenoj 17. februara 2008. godine".

"Odluku o taksama je donijela Vlada, na prijedlog Veselija. Ti odlučuješ šta ćeš s tim. Vi ste vladajuća koalicija. Demokratski savez Kosova je vaša opozicija. Budite na vlasti i ne glumite žrtvu", poručio je Mustafa Haradinaju.

Demokratski savez Kosova će, naveo je, učvrstiti trajno prijateljstvo sa SAD-om i o tome neće pitati nikoga, prenosi Tanjug.

U međuvremenu je predsjednik Opštine Mitrovica Agim Bahtiri odgovorio premijeru Haradinaju da je njegova ideja o ujedinjenju Grada Mitrovice "kristalno jasna" i da taj grad mora funkcionirati kao opština zasnovana na statusu.

Mitrovici vratiti prvobitni status

Haradinaj je u četvrtak rekao da ne razumije Bahtirijevu ideju o ujedinjenju grada, koju je njegova Vlada odbacila, jer nije u skladu s Ustavom.

U odgovoru Haradinaju, Bahtiri za Telegrafi kaže da Mitrovica treba funkcionirati kao jedna opština, da prema [Maarti] Ahtisarijevom planu može postojati više opština, ali ako te opštine ne funkcioniraju onda se one, kako tvrdi, mogu vratiti u prethodni status.

Bahtiri tvrdi da danas, četiri godine od proglašenja dvije opštine, one nisu funkcionalne, da je ta odluka bila jednostrana i da su Albanci diskriminirani.

"Ne dozvoljavate da se Albanci vrate na sjever. Niste učinili ništa za dobro svojih građana, već ste doveli ljude iz bivše Jugoslavije i odlučili da se na sjeveru nasele zarad većine i manjine. Zato tražim da se prethodni status Mitrovice vrati u prvobitni status“, naveo je Bahtiri.

Tvrdi da njegova inicijativa nema nikakve veze s razvojem događaja koji će se odvijati u Briselu.

"Ovo nema nikakve veze s razvojem događaja koji će se održati u Briselu... Samo tražim nekadašnji status opštine, jer nije efikasno voditi paralelne strukture na sjeveru. To je loše", tvrdi Bahtiri.

Thaci i Veseli podržavaju Bahtirija

Od Haradinaja je zatražio da se mane partijskih interesa i da ovo pitanje ne koristi u političke svrhe.

"Premijer Kosova ne bi trebao povezivati pitanje Kosova sa stranačkim poslovima. Molio sam ga da napusti stranku i služi svim građanima, a ne da u sve miješa politiku, jer je to sramota", rekao je Bahtiri.

Bahtirijeva inicijativa o ujedinjenju Mitrovice je predata Skupštini na razmatranje, pošto ju je Haradinajeva Vlada odbila s obrazloženjem da nije u skladu s Ustavom.

Bahtirijevu inicijativu podržavaju Thaci i Veseli.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.