Oglasi

Mustafa: Podrška Hotiju, samo sveobuhvatan sporazum

Lider Demokratskog saveza Kosova je razgovarao s koordinatorom Kosova za dijalog sa Srbijom Skenderom Hysenijem.
Dijalog će rezultirati međudržavnim političkim sporazum za uzajamno priznavanje, poručio je Isa MustafaEPA-EFE

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je izjavio da je dijalog Srbije i Kosova u potpunosti politički i da podržava stav da ne postoji poseban sporazum van sveobuhvatnog koji bi rezultirao međusobnim priznavanjem.

U objavi na Facebooku je naveo da je razgovarao telefonom s koordinatorom Kosova za dijalog sa Srbijom Skenderom Hysenijem i da je izrazio podršku takvom stavu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

"Taj dijalog je u potpunosti politički i rezultirat će međudržavnim političkim sporazum za uzajamno priznavanje", poručio je Mustafa.

Aktivna uloga SAD-a

Mustafa je, također, spomenuo sastanak Hysenija s Filipom Rikerom, pomoćnikom generalnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, za koga je rekao da pokazuje posvećenost i aktivnu ulogu SAD-a u procesu dijaloga.

"U ovom procesu mora se pružiti snažna podrška premijeru Hotiju, Vladi, predsjedniku [Kosova Hashimu Thaciju] i svim državnim mehanizmima koji unapređuju ovaj politički dijalog. Odgovornost za dijalog je na vladajućoj koaliciji, dok dijalog pripada parlamentarnoj ustavnoj većini, a ne ni jednom posebnom entitetu", ocijenio je Mustafa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.