Mustafa po treći put predsjednik Demokratskog saveza Kosova

Isa Mustafa
Demokratski savez Kosova zahtijeva ispunjavanje zahtjeva SAD-a za hitno i bezuvjetno ukidanje taksi (EPA)

Dosadašnji predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je danas na izbornoj Skupštini stranke po treći put izabran za lidera stranke, prenose agencije.

Na Skupštini koja je bila zatvorena za medije, nije uspjela kandidatura bivšeg predsjednika Kosova i DSK Fatmira Sejdiua da postane protivkandidat Mustafe.

Agencije navode kako je Sejdiu dobio samo 78 glasova delegata, a bilo je potrebno da osvoji 50 posto plus jedan glas delegata, pa je nezadovoljan napustio Skupštinu prije njenog završetka.

Poslije Skupštine na konferenciji za medije Mustafa je rekao kako su proces izbora predsjednika i izbori u DSK bili demokratski, dok je na nezadovoljstvo Sejdiua rekao kako niko ne može manipulirati sa 300 delegata izborne Skupštine.

Reakcije Sejdiua i Trmkolli

Odbacio je kao nemoguću eventualnu predizbornu koaliciju s Demokratskom partijom Kosova, pošto je u medijima bilo napisa kako je izbor Mustafe za lidera DSK u suštini priprema za koaliciju DSK-DPK na slijedećim vanrednim parlamentarnim izborima.

Prethodno je Sejdiu optužio Mustafu da mu je uskraćena kandidatura za čelnika stranke, dok je Melihate Trmkolli, koja je među osnivačima DSK, rekla kako, iako je tražila da govori, to joj nije omogućeno i kako se to nije dešavalo ni u socijalizmu.

„Možda nije iznenađujuće jer DSK ima čovjeka koji je bio ministar Rahmana Morine. Vjerujem kako će pravi rugovski DSK krenuti naprijed. Ali sa tim ljudima koji su okupirali DSK, to se neće dogoditi“, kazala je Trmkolli.

Izvor: Agencije