Mustafa optužio Thacija i Haradinaja za loše stanje na Kosovu

mamo problem nezaposlenosti, problem porodice, sumnjivih ugovora u obrazovanju, zdravstvu, rekao je Isa Mustafa (EPA)

Lider najutjecajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa optužio je u ponedjeljak predsjednika i premijera Kosova, Hashima Thacija i Ramusha Haradinaja, da su odgovorni za trenutnu situaciju na Kosovu, koja je veoma loša u gotovo svim segmentima društva, posebno u odnosima s međunarodnim partnerima.

On je na konferenciji za novinari u Prištini, nakon sjednice stranačkog Predjedništva, rekao da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini način za izlazak iz krize.

Lider Demokratskog saveza Kosova je kazao da, bez obzira na to što se sastaje s Thacijem ili Haradinajem, niko na Kosovu ne treba ni pomisliti da će tu stranku neko moći natjerati da u ovom mandatu zamijeni Alijansu za budućnost Kosova kako bi spasio najutjecajniju vladajuću Demokratsku partiju Kosova.

Deklaracija o nezavisnosti je nedodirljiva

“Nikada nećemo uraditi tako nešto: oni koji su to učinili trebaju se sami oprati i tako riješiti svoje probleme”, rekao je Mustafa i dodao da bi Kosovo trebalo biti oprezno kada je riječ o odnosima sa SAD-om i dijalogu sa Srbijom, prenio je Zeri.

“Građanima Kosova neko treba garantirati da u procesu dijaloga neće biti korekcije granica, da neće biti razmjene teritorija i da se neće naći na stolu Deklaracija o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine, jer bi svaka akcija oko granice i teritorije dovela do toga da sami izblijedimo državu koju smo proglasili”, poručio je Mustafa.

Thaciju je poručio da Ustav Kosova nije “njegova harmonika”, a Haradinaju da se, kada je o 100-postotnim taksama na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ponaša kao da je Kosovo njegova imovina.

Mustafa je kazao da oni koji su uveli takse moraju i odlučiti da li će ih ukinuti, suspendirati ili ostaviti.

Podsjetio je da je Vlada Kosova najprije uvela taksu od 10 posto kada se Kosovo nije uspjelo učlaniti u Interpol, kao odgovor Srbiji, ali i da bi se sakrio neuspjeh Vladem javila je Anadolija

Potom je taksa povećana na 100 posto, na prijedlog predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, a prema njegovim riječima, nije bilo nikakve ocjene efekta uvedenih taksi.

‘Radnje pune robe iz Srbije’

“U Srbiji nijedna kompanija nije zatvorena zbog ekonomskih efekata taksi, nijedan radnik nije udaljen sa posla u Srbiji, niti im je prekinuta prodaja zbog taksi. Ekonomski efekti u Srbiji su sumnjivi, jer oni vrše propaganda u vezi s ekonomskim efektima”, rekao je Mustafa.

Dodao je da su na Kosovu radnje pune robe iz Srbije, koja odnekud ulazi, i zato je potrebno, smatra Mustafa, razmotriti efekte taksi.

Za Haradinaja je rekao da je njegova ustavna dužnost da vodi dijalog sa Srbijom, prenosi Tanjug.

“Nema drugih odgovornih za današnju situaciju. Imamo problem nezaposlenosti, problem porodice, sumnjivih ugovora u obrazovanju, zdravstvu…”, rekao je Mustafa i dodao da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedino rešenje za izlazak iz krize.

Izvor: Agencije