Mustafa: Odnosi Kosova sa SAD-om ušli u kritičnu fazu

Mustafa je rekao da će razgovarati s Kurtijem kao koalicijski partner (EPA)

Isa Mustafa, predsjednik Demokratskog saveza Kosova, stranke koja je dio vladajuće koalicije, ocijenio je da su odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama ušli u delikatnu i kritičnu fazu.

Na svom Facebook-profilu napisao je da izjava američkog senatora Davida Perduea “jasno govori gdje smo”, prenosi Anadolija.

“Nema taksi ni reciprociteta koji mogu dovesti u pitanje odnose s našim glavnim saveznikom. Kao predsjednik Demokratskog saveza Kosova, jasno sam se izjasnio za bezuvjetno ukidanje taksi, a da se reciprocitet usaglasi sa SAD-om i Evropskom unijom, u zavisnosti od ponašanja Srbije. To je stav i glas Demokratskog saveza Kosova”, naveo je Mustafa.

Također je saopćio da je u komunikaciji s ambasadorom Richardom Grenellom, specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije.

Thaci: U pitanju budućnost države

“Poslao sam visokog zvaničnika Demokratskog saveza Kosova da direktno razgovara s njim, da se informira o posljednjem susretu predsjednika [Kosova Hashima] Thacija i [Srbije Aleksandra] Vučića u Washingtonu i predstavi stavove Demokratskog saveza Kosova”, napisao je Mustafa.

Istakao je da će razgovarati s premijerom Kosova Albinom Kurtijem kao koalicijski partner i da će Demokratski savez Kosova sljedećih dana jasno iznijeti svoje djelovanje na očuvanju partnerstva i prijateljstva sa SAD-om.

Ranije u utorak Kurti je izjavio da neće ukinuti stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine bez potpunog konsenzusa među partnerima u Vladi Kosova.

Premijer je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postepeno i uvjetovano ukidanje taksi, međutim, Demokratski savez Kosova, koji je koalicijski partner Kurtijevom Pokretu Samoopredjeljenje, traži potpuno ukidanje taksi, kako to od Kosova zahtijeva Amerika.

Istovremeno, predsjednik Thaci zatražio je u utorak od Vlade Kosova da hitno ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kako to od Kosova traži SAD.

“Veoma ste ugrozili naš poseban odnos sa SAD-om, bez kojeg ne bismo imali ni slobodu ni državu ni budućnost. Ovaj pristup, također, dovodi u pitanje budućnost naše države”, naveo je Thaci i dodao da je konfrontacija sa SAD-om veoma štetna i neoprostiva greška u modernoj historiji Kosova.

Takse uvedene u novembru 2018.

Američki senator David Perdue izjavio je da SAD treba razmotriti svoju prisutnost na Kosovu ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru.

Na Twiteru je objavio da su američke snage više od dva desetljeća pomagale u održavanju mira između Kosova i Srbije i da sada, “s historijskim napretkom na vidiku, Kosovo mora uraditi svoj dio i ukinuti sve obaveze koje su uvedene Srbiji”.

Bivša vlada Kosova, na čelu s premijerom Ramushem Haradinajem, u novembru 2018. uvela je takse, koje su blokirale dijalog sa Srbijom.

Svi međunarodni saveznici traže od Kosova ukidanje taksi kako bi se Srbija vratila za pregovarački stol.

Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog s Kosovom, koji je u Briselu vođen uz posredovanje Evropske unije.

Izvor: Agencije