Mustafa i Rama o zajedničkom cilju Kosova i Albanije

Rama je istakao da 'snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije u Briselu' (Anadolija)

Premijeri Kosova i Albanije, Isa Mustafa i Edi Rama, ocijenili su da je današnji treći sastanak Vlada dvije zemlje, održan u Prištini, bio uspješan. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakli su da je bilans saradnje nakon prethodna dva sastanka pozitivan i da je saradnja između dvije zemlje unaprijeđena u interesu građana, prenosi Anadolija.

Mustafa je kazao da podaci ukazuju na zadovoljavajuću realizaciju dosadašnjih sporazuma u oblasti sigurnosti, trgovine, granične saradnje, finansija, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i odnosa sa albanskom dijasporom.

“Osim sporazuma, sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom danas smo potpisali i deklaraciju kojom smo potvrdili zajedničko političko angažiranje na jačanju sveopće saradnje, složili smo se o preduzimanju konkretnih inicijativa za formiranje mehanizama za praćenje primjene sporazuma i svih naših dosadašnjih angažiranja”, kazao je Mustafa.

Današnji sastanak dvije Vlade vrhunac je dugog rada na pripremi sporazuma, kao vođenja naprijed strateškog plana za integraciju zajedničkog ekonomskog i kulturnog prostora, kazao je premijer Almanije, naglasivši kako politička saradnja nikada nije nedostajala.

‘Put nacionalnog ujedinjenja’

“Današnji sastanak nepovratno konsolidira proces u kome se put nacionalnog ujedinjenja vidi kao međusobna integracija u funkciji modernizacije naše dvije zemlje i pune integracije u Evropsku uniju”, kazao je Rama.

Ministri dvije zemlje su potpisali devet sporazuma o saradnji iz oblasti priznanja baždarenja tahografa drumskih vozila, o saradnji poreskih i carinskih zvaničnika u oblasti administrativnih, carinskih i poreskih istraga, o formiranju zajedničkog centra za obuku, o saradnji za izgradnju kapaciteta u sprovođenju reformi u oblasti upravljanja i javne uprave.

Potom je potpisan i sporazum o međugraničnoj saradnji, o saradnji u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, o ekonomskom razvoju i saradnji u oblasti energetike i industrije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rama je istakao da snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije u Briselu, ocijenivši da Kosovo napreduje iako taj dijalog ne ide tako brzo.

“Otvorena pitanja nisu omela Kosovo da podigne glas i otvori i druga vrata, vrata liberalizacije viza za koji smo se borili na svakoj instanci. Kada kažem ‘mi’, mislim na Vladu Kosova i našu Vladu”, kazao je Rama i dodao da će za „Srbiju biti bolje ukoliko što prije prizna Kosovo“.

Mustafa je dodao da je dijalog sa Srbijom težak proces, ali da napretka ima i da on predstavlja priznanje državnog identiteta Kosova.

Treća zajednička sjednica Vlade Kosova i Vijeća ministara Albanije održana je u prostorijama Nacionalne biblioteke Kosova “Pjeter Bogdani” u Prištini.

Prethodni sastanci su održani u Prizrenu 2014. i Tirani 2015. godine.

Izvor: Agencije