Muslimanski političari u Holandiji traže zaštitu džamija

Džamija, Islam, Muslimlani
Džamije u Holandiji bile su mete više od 300 napada u protekloj deceniji (EPA)

Muslimanski političari u Holandiji zatražili su zaštitu džamija i islamskih centara od pristalica radikalne desnice u toj zemlji.

Čelnik stranke Denk Tunahan Kuzu za Anadoliju je rekao da je islamske vjerske objekte neophodno zaštititi pred rastućim problemom islamofobije u Holandiji.

Dodao je da su džamije bile mete više od 300 napada u protekloj deceniji.

Prošle sedmice gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema najavila je da će uvesti mjere zaštite džamija u tom gradu zbog sve izraženije islamofobije.

“Mjere zaštite džamija u Amsterdamu samo su početak, to se mora nastaviti i u drugim gradovima”, rekao je Kuzu.

Podsjetivši na kamenovanja i skrnavljenja džamija, ostavljene svinjske glave i prijeteće poruke u haremima tih vjerskih objekata širom Holandije, Kuzu je rekao da je džamija u Enschedeu prije nekoliko godina zapaljena Molotovljevim koktelima i da otad poziva muslimansku zajednicu da se ujedini i glasno progovori o diskriminaciji koju proživljava.

‘Raste broj napada’

“Neke stranke u Holandiji jednostavno ne žele reagirati na napade na džamije. Mi te probleme ističemo u svakoj prilici. Prije ili kasnije svi će shvatiti da su mjere zaštite prijeko potrebne. Uspjeli smo u Amsterdamu i borit ćemo se i šire. Mi smo 2015. podržali odluku Vlade da s 1,5 miliona eura podrži mjere zaštite sinagoga u Holandiji. I tom prilikom rekli smo da je država dužna na isti način podržati sve druge vjerske zajednice”, rekao je Kuzu.

Arnoud van Doorn, bivši čelnik radikalno desničarske Partije za slobodu (PVV), koji je prešao na islam, rekao je da su mjere zaštite džamija u Amsterdamu važne, ali da su uvedene sa zakašnjenjem.

“Antisemitizam jest problem. Bilježimo smanjenje broja napada na sinagoge, a istodobno raste broj napada na džamije i islamske centre. Ne bi smjelo biti diskriminacije u odnosu države prema vjerskim zajednicama u Holandiji”, poručio je Van Doorn.

Izvor: Agencije