Muslimanske učenice maltretirane tokom posjete Poljskoj

Djevojke su bile dio grupe 20-ero djece, od kojih su većina bili muslimani, iz jedne škole u Berlinu (EPA)

Učenice muslimanke iz Njemačke tvrde da su bile izložene maltretiranju na rasnoj osnovi tokom posjete spomen-obilježjima holokausta u Poljskoj.

Grupa predvođena nastavnicom Sabeth Schmidthals sastojala se od 20 srednjoškolskih učenica od kojih su većina muslimanke, javio je njemački radio Deutschlandfunk.

“Radi se o veoma aktivnim učenicama”, kazala je Shmidthals za njemački radio. “Suprotstavljaju se shvaćanju da muslimanska omladina nije zainteresirana za ove teme”.

“Pljunuo me je jedan čovjek na ulici, a zatim pobjegao”, kazala je Sheida Nur za Deutschlandfunk.

Dodala je da policajci, koji su se nalazili u blizini, samo stajali i nisu htjeli zaštititi učenice.

“Policajci su se cerili. Tada nam je jedan Poljak objasnio da nam policija nije htjela pomoći”, kazao je jedan učenik iz grupe.

Druga djevojka je navela da je izbačena iz jedne radnje jer je pričala perzijski sa svojim bratom putem telefona.

“Prišli su mi i tražili da odem. Kazali su da ometam druge. Pitala sam ga za razlog, je li zbog toga što pričam perzijski, oni su odgovorili: ‘Jeste’.”

Treća je rekla da joj je jedna žena prišla i uzviknula da se gubi, nakon čega je polila pićem učenicu i fotoaparat.

Istraga incidenta

Jedan prodavač na štandu u Lublinu odbio je prodati vodu pokrivenim djevojkama, navodno zbog toga što su strankinje.

Jedna od djevojaka navela da joj je prijećeno nožem. “Mislila sam da me želi nešto pitati, a potom sam pobjegla pravo u hotel”, kazala je ona.

Poljska policija, odgovarajući na upit BBC-a, kazala je da nije bilo žalbi u vezi ovog incidenta. Dodaje se da pregledom sigurnosnih snimaka nije uočen nikakav dokaz “o incidentu vezanom za strankinje”.

Organizator ekskurzije Haus der Wannseeknferenz izrazio je zabrinutost zbog ovih tvrdnji i obećao je da će incident istražiti s poljskim partnerima.

Grupa je posjetila mjesta na kojima su se nalazili koncentracioni logori iz Drugog svjetskog rata u Treblinki i Maidaneku, kako bi se upoznala s patnjom poljskih civila pod nacističkom okupacijom.

Iz kancelarija poljskog tužioca saopćeno je za BBC da se broj zločina iz mržnje prema muslimanima udvostručio od 2015. do 2016.

Izvor: Al Jazeera i agencije