Muslimanska molitva petkom u berlinskoj crkvi

Tokom ramazana je obližnja luteranska crkva Svete Marthe uskočila u pomoć i postala domaćin muslimanskih molitvi (Reuters)

Jedna berlinska crkva otvorila je vrata muslimanima koji ne mogu u svojim džamijama obaviti zajedničku molitvu petkom zbog mjera socijalnog distanciranja.

Džamija Dar Assalam u dijelu grada Neukoelln obično ovim danom dočekuje stotine muslimana, no u petak je mogla primiti samo 50 osoba, zbog restrikcija koje su uvedene u Njemačkoj zbog korona virusa.

Tokom mjeseca posta, ramazana, obližnja luteranska crkva Svete Marthe je uskočila u pomoć i postala domaćin muslimanskih molitvi na arapskom i njemačkom jeziku, prenosi Reuters.

“Ovo je veliki znak i donosi radost za ramazan i radost u vrijeme krize. Pandemija nas je učinila zajednicom, a kriza približila ljude jedne drugima”, kaže Mohamed Taha Sabry, imam džamije koji je vodio vjernike u molitvi dok je pored njih bio prozor u mozaiku koji prikazuje Djevicu Mariju.

Bogomolje u Njemačkoj su otvorene ponovo 4. maja, nakon višesedmičnog zatvaranja zbog korona virusa, no vjernici moraju održavati međusobnu udaljenost od 1,5 metara.

Pastorica se pčrdružila molitvi

Crkva, novorenesansna zgrada od crvene cigle u berlinskom distriktu Kreuzberg, nudi jak kontrast kulturalnom centru u Neukoellnu, gdje se muslimani obično okupljaju.

“Imao sam čudan osjećaj zbog muzičkih instrumenata, slika. Ali, kada pogledate cijelu sliku i zanemarite detalje, ovo je, također, Božja kuća“, kaže vjernik Samer Hamdoun.

Islamsko vijeće, organizacija koja okuplja oko 400 džamija, u aprilu je objavila kako mnogima od njih prijeti bankrot jer se blokada nastavila kroz mjesec ramazan, koji je obično ključan za skupljanje donacija.

Monika Matthisa, pastor crkve, rekla je kako je bila dirnuta muslimanskim pozivom na molitvu.

“Učestvovala sam u molitvi. Obratila sam se vjernicima na njemačkom jeziku. A tokom molitve sam samo mogla govoriti ‘tako je, da, tako je’, jer svi imamo iste brige i svi želimo učiti. Prekrasan je osjećaj biti tako povezan”, navodi Matthisa.

Izvor: Agencije